Online EMDR behandeling GGZ-patiënten beschikbaar

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wordt in het bijzonder geraakt door de beperkende (contact)maatregelen ten tijde van de coronacrisis. In de GGZ speelt menselijk contact vaak een grotere rol dan bij andere vormen van gezondheidszorg. Het uitstellen van behandelingen is geen oplossing en aan het geven en volgen van online therapie kleven de nodige uitdagingen en beperkingen. Voor de online behandeling van PTSS patiënten kan EMDR-remote uitkomst bieden.

Omdat GGZ behandelingen moeten dus doorgaan, stappen steeds meer GGZ-instellingen over naar beeldbellen. Hoewel eerder onderzoek aantoonde dat dergelijke online hulpverlening niet voor alle GGZ-patiënten geschikt is, hebben veel instellingen beeldbellen als alternatief en met behulp van samenwerking, al wel geïnstalleerd.

Online behandeling GGZ-patiënten

Een van die gebieden waar beeldbellen slechts beperkte mogelijkheden biedt is de zogenoemde Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie voor post-traumatische-stressstoornissen (PTSS). Er waren wel al tijdelijk oplossingen in de vorm van YouTube filmpjes, schermdeelprogramma’s of zelfstandige opdrachten, maar die voldeden niet (volledig) aan de eisen en behoeften van therapeuten en patiënten. EMDR-remote van Psylaris biedt daar nu een oplossing voor.

Met EMDR-remote kan een behandelaar afleidingstaken op het scherm van de cliënt besturen en meetschalen laten invullen. Hij kan zelfs het sessielog dat tijdens de therapie ontstaat aanvullen met notities. Om de sessie te starten en de behandelaar controle te geven moet de patiënt een link van de behandelaar aan te klikken. Die wordt vervolgens naar een URL gebracht wordt waar de afleidingstaken in een beveiligde omgeving worden weergegeven.

Eenvoudig en veilig

De therapeut kan via zijn standaard beeldbelprogramma de cliënt zien en met de Psylaris applicatie in zijn browser de instellingen voor de afleidingstaken live aanpassen. Hierdoor kan het gebruik van andere ‘semi-oplossingen’ en hulpmiddelen, zoals beeldschermdelen en losse filmpjes achterwege blijven. Met EMDR-remote hebben de behandelaar en patiënt de beschikking over een compleet, en veilig, alternatief voor online behandeling.

De ontwikkelaar van EMDR-remote, Psylaris, stelt ten tijde van de coronacrisis de oplossing gratis ter beschikking. Behandelaars kunnen via deze link een gratis account aanvragen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?