Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Online ondersteuning mantelzorgers dementiepatiënten op proef

VN-organisatie WHO (de World Health Organization) heeft eind april het online ondersteuningsprogramma iSupport gelanceerd. Dit programma is bedoeld voor mantelzorgers van mensen met dementie. Het Nederlandse Trimbos-instituut heeft in opdracht van de WHO bijgedragen aan zowel inhoud als de technische ontwikkeling van dit product.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het doel van iSupport is volgens het Trimbos Instituut om mantelzorgers op een reeks gebieden informatie en tips te geven om:

•    de impact van dementie te begrijpen
•    hoe om te gaan met moeilijk gedrag
•    goede zorg te kunnen geven
•    ook goed voor zichzelf te zorgen

Dementie wordt een groeiend probleem nu mensen gemiddeld steeds ouder worden. Ziekten zoals Alzheimer komen echter ook bij jongere mensen voor. Momenteel zijn er wereldwijd zo’n 47 miljoen mensen met een of andere vorm van dementie. Voor het merendeel komt de zorg voor deze mensen neer op familie, vrienden en buurtgenoten.

Ontlasten mantelzorgers

Het iSupport-programma moet deze mantelzorgers ontlasten. Het bestaat uit 23 lessen die draaien om vijf thema’s omtrent de diverse aspecten van mantelzorg. Iedereen kan, afhankelijk van de behoeften, een eigen gepersonaliseerde cursus opstellen. Het programma wordt momenteel in India onderzocht op effectiviteit. Daarnaast kan iSupport aangepast worden voor alle landen wereldwijd.

Het huidige programma is nadrukkelijk beschikbaar gesteld voor verdere praktijkproeven en demonstratiedoeleinden en is nog niet geschikt voor alledaags gebruik, zo stelt de website van iSupport.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen