Search
Close this search box.
Search

Online ondersteuning mantelzorgers dementiepatiënten op proef

VN-organisatie WHO (de World Health Organization) heeft eind april het online ondersteuningsprogramma iSupport gelanceerd. Dit programma is bedoeld voor mantelzorgers van mensen met dementie. Het Nederlandse Trimbos-instituut heeft in opdracht van de WHO bijgedragen aan zowel inhoud als de technische ontwikkeling van dit product.

Het doel van iSupport is volgens het Trimbos Instituut om mantelzorgers op een reeks gebieden informatie en tips te geven om:

•    de impact van dementie te begrijpen
•    hoe om te gaan met moeilijk gedrag
•    goede zorg te kunnen geven
•    ook goed voor zichzelf te zorgen

Dementie wordt een groeiend probleem nu mensen gemiddeld steeds ouder worden. Ziekten zoals Alzheimer komen echter ook bij jongere mensen voor. Momenteel zijn er wereldwijd zo’n 47 miljoen mensen met een of andere vorm van dementie. Voor het merendeel komt de zorg voor deze mensen neer op familie, vrienden en buurtgenoten.

Ontlasten mantelzorgers

Het iSupport-programma moet deze mantelzorgers ontlasten. Het bestaat uit 23 lessen die draaien om vijf thema’s omtrent de diverse aspecten van mantelzorg. Iedereen kan, afhankelijk van de behoeften, een eigen gepersonaliseerde cursus opstellen. Het programma wordt momenteel in India onderzocht op effectiviteit. Daarnaast kan iSupport aangepast worden voor alle landen wereldwijd.

Het huidige programma is nadrukkelijk beschikbaar gesteld voor verdere praktijkproeven en demonstratiedoeleinden en is nog niet geschikt voor alledaags gebruik, zo stelt de website van iSupport.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?