Search
Close this search box.
Search

Oogziekenhuis gaat digitale operatiemicroscoop inzetten

Met de aanschaf van twee digitale operatiemicroscopen van ZEISS heeft het Oogziekenhuis Rotterdam een Nederlandse primeur. Met de ZEISS ARTEVO 800 microscoop kan het operatiegebied in 3D getoond worden op een groot scherm met 4K resolutie. De digitale microscopen zullen ingezet worden bij glasvocht- en netvliesoperaties (vitreoretinale chirurgie).

Naast de twee digitale ARTEVO 800 microscopen heeft het Oogziekenhuis nog vijf ‘analoge’ LUMERA 700 ZEIS-operatiemicroscopen aangeschaft. Die worden gebruikt bij staar-, hoornvlies- en glaucoomoperaties. Elke operatiekamer in het ziekenhuis wordt nu uitgerust met een nieuwe operatiemicroscoop. Wanneer alles volgens planning verloopt dan zullen de zeven nieuwe operatiemicroscopen vanaf september allemaal operationeel zijn.

Digitale operatiemicroscoop

Het uitvoeren van een oogoperatie is met behulp van een digitale operatiemicroscoop niet alleen efficiënter, maar ook veiliger. De zogenoemde intraoperative OCT (iOCT) beelden die met de ZEISS ARTEVO 800 gemaakt worden bevatten 39 procent meer OCT informatie (Optical Coherence Tomography).

“Met de iOCT in deze microscopen kunnen we tijdens het opereren scans van het netvlies maken en zo de verschillende structuren van het netvlies direct via het 3D-scherm beoordelen. Het 3D-scherm heeft ook een ergonomisch voordeel. In plaats van de hele operatie iets voorover gebogen door de microscoop te kijken, kunnen we nu de hele operatie rechtop blijven zitten. Iedereen op de operatiekamer kan daarbij precies zien wat de operateur ziet. Dit is heel nuttig voor het OK-team, collega’s uit binnen- en buitenland die meekijken met operaties en voor het opleiden van toekomstige collega’s”, zo vertelt vitreoretinaal chirurg Koen van Overdam.

Nauwkeuriger opereren

De vijf ‘analoge’ LUMERA 700 operatiemicroscopen zijn overigens ook uitgerust met een iOCT. De LUMERA 700 beschikt daarnaast ook over CALLISTO eye markerless. Deze technologie biedt digitale assistentie bij het plaatsen van torische intraoculaire lenzen (IOL’s). Dat maakt handmatige markering overbodig wordt waardoor de lens nog nauwkeuriger geplaatst kan worden.

“De beelden die we met deze nieuwe microscopen kunnen vastleggen zijn kwalitatief veel beter en kunnen goed gebruikt worden voor het verbeteren van de patiëntenzorg, voor onderwijs en voor wetenschappelijk onderzoek. Met onze bevindingen kunnen we samen met ZEISS deze apparatuur continu blijven verbeteren”, aldus Koen van Overdam.

Met de aanschaf van zeven operatiemicroscopen kan het Oogziekenhuis Rotterdam de de kwaliteit en efficiëntie van oogheelkundige ingrepen naar een hoger niveau tillen. Het ziekenhuis behandelt dagelijks patiënten uit heel Nederland die naar Rotterdam komen oor reguliere en complexe oogzorg.

In 2018 introduceerde het Oogziekenhuis Rotterdam naar eigen zeggen eerste operatierobot voor oogchirurgie, Preceyes, in Nederland. Vorig jaar startte het ziekenhuis met een project waarbij het AI-technologie inzet wordt om blindheid als gevolg van de oogziekte glaucoom te voorkomen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?