Search
Close this search box.
Search

Op 22 september 2017 schakelt het Albert Schweitzer ziekenhuis over op digitaal

Het Albert Schweitzer ziekenhuis schakelt op vrijdag 22 september 2017 over op een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Alle papieren dossiers en formulieren maken op die dag in één keer plaats voor een volledig digitale werkomgeving, waarin alle informatie over patiënten en behandelingen te vinden is voor zorgverleners.

Het ziekenhuis werkt met het systeem HIX 6.1 van leverancier Chipsoft, waarmee ook omringende ziekenhuizen werken of gaan werken. Er verandert veel voor zorgverleners, maar uiteindelijk ook voor patiënten. Zij krijgen op termijn zelfstandig toegang tot hun digitale dossier en kunnen ook digitaal communiceren met zorgverleners.  
 
Het Albert Schweitzer ziekenhuis is nu bezig met de voorbereidingen: ‘de organisatie opbouwen, ICT-infrastructuur voorbereiden, processen in kaart brengen, enzovoort, zegt Jan Christiaan Huijsman, programmamanager.

Patiënten kunnen vanaf september 2017 rekenen op minder papieren overdrachtsmomenten, dus minder kans op overdrachtsfouten, aldus het ziekenhuis. ‘Iedereen registreert op dezelfde manier, dus minder kans op misverstanden. Geen onleesbare handschriften meer. Geen dossiers meer die van de ene locatie naar de andere moeten reizen en daar regelmatig later aankomen dan de patiënt. Alle informatie over iedere patiënt is straks compleet vanaf elke werkplek op te vragen, ook vanaf meerdere plekken – dus door meer zorgverleners – tegelijkertijd. Sneller ‘orderen’ van onderzoeken. Een einde aan het rondpompen van papier. Al met al wordt de zorg er beter van en de patiënt dus ook.’
 

Gedrags- en cultuurtraject

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is één van de laatste ziekenhuizen die een EPD invoert. Het heeft als voordeel dat het heeft kunnen leren van fouten van anderen. Het ziekenhuis is zich ter volle van bewust dat ICT een middel is. ICT omvat slecht 10 % van de werkelijke veranderingen. ‘Het gaat hier veel meer om een gedrags- en cultuurtraject. Iedereen die met het EPD gaat werken – en dat is vrijwel iedere ziekenhuismedewerker die met patiënten in contact komt – moet zijn of haar oude werkwijzen loslaten en zich bekwamen in goed gebruik van het nieuwe systeem. Alleen dan wordt de invoering een succes en gaan we de voordelen ondervinden. Iedereen wordt daarvoor tijdig getraind.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?