Search
Close this search box.
Search

Opening Slimme zorgwoning bij Summa Zorg

Op 5 oktober wordt bij Summa Zorg de Slimme zorgwoning geopend. Deze woning is het eerste zichtbare resultaat van het project Samen Slim Zorgen Thuis. In het kader hiervan wordt een nieuw type dienstverlener opgeleid. Uitdagingen in de zorg, nieuwe marktvragen en technologische vernieuwing staan hierbij centraal.

In de zorgsector is in toenemende mate behoefte aan innovatieve oplossingen op het gebied van zorg, veiligheid en comfort. Speerpunten hierbij zijn: efficiëntere zorg, meer aandacht voor de cliënt en mensen langer zelfstandig en verantwoord thuis laten wonen. De Slimme zorgwoning is een volledig ingerichte lesomgeving, voorzien van diverse innovatieve voorzieningen en hulpmiddelen die ervoor zorgen dat mensen langer en veilig thuis kunnen blijven wonen.

Daarnaast biedt de woning mogelijkheden om het werk van zorgverleners en mantelzorgers te verlichten. Bijvoorbeeld een slimme vloer, die vallen en dwalen van de bewoner detecteert. De woning is mede mogelijk gemaakt door het Summa College, Mextal, ENGIE en DEMEEUW. “Alle trends en ontwikkelingen daar gelaten, in de gezondheidszorg draait het uiteindelijk om mensen”, zegt Johan van Baardwijk, marktmanager Healthcare ENGIE Services. “Met behulp van techniek maken we het mogelijk om de focus te verleggen naar de menselijke kant van zorg.”

Innovaties in de praktijk

“De wereld om ons heen verandert enorm snel. Er is behoefte aan nieuwe oplossingen. De sleutel daarvoor ligt in samenwerking. In het project werkt Summa Zorg samen met 42 bedrijven en instellingen uit verschillende sectoren aan toekomstgericht (zorg-)onderwijs. Op deze manier kunnen de studenten beter inspelen op toekomstige maatschappelijke en economische uitdagingen.

Hilde Meijs, directeur Summa Zorg: “Er ontstaan nieuwe beroepen; daar moet je als onderwijsinstelling op inspelen. Of het nu gaat om robots, domotica, beeldschermbellen, apps, slimme pleisters of wat dan ook: de studenten kunnen innovaties direct in de praktijk bij de mensen thuis toepassen en testen. Veelbelovende innovaties worden nu vaak niet gebruikt, omdat de doelgroep ze eenvoudigweg niet kent of niet begrijpt. De nieuwe dienstverleners ondersteunen hierbij en helpen deze middelen te benutten.”

In 20 minuten een veilig thuis

Van iedere woning in Nederland kan binnen 20 minuten een veilige slimme woning worden gemaakt, die geschikt is om mensen langer zelfstandig te laten wonen en ondersteuning op afstand biedt. Tijdens de opening op 5 oktober laten studenten van de opleiding Dienstverlener zorg en welzijn van Summa Zorg zien hoe dit in de praktijk werkt.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?