Search
Close this search box.
Search

Openingsmanifestatie ICT&health: ‘Wat kunnen we samen beter dan alleen?’

Vitaliteit, zelf en samen, ondersteuning met digitale zorg, wat kunnen we samen beter dan alleen? Dat zijn volgens Lea Bouwmeester, dagvoorzitter van het ICT&health congres, enkele kernpunten waar het over gaat tijdens het congres vandaag in het Haagse Amare.

“Het gaat om het aloude autonomie van zorginstellingen, alles zelf bedenken en zelf doen, versus samen werken en opschalen”, zo opende Bouwmeester het congres voor een volle zaal. “Dat is nog wel heel lastig om te realiseren. We hebben een open mindset nodig om andere perspectieven naast die van onszelf te zetten en te denken: daar zit ook wel wat in.”

Samen centraal

Samen staat dus centraal. Bouwmeester hoopt dan ook samen met alle bezoekers uit de zorg en daar omheen – overheden, zorgverzekeraars, technologieleveranciers, aan het einde van de congresdag. Wat eerste antwoorden te vinden op de vragen en thema’s die ze net noemde. Maurice van den Bosch, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG, begon daar als eerste spreker alvast mee, voorafgaand aan een paneldiscussie.

“Ik wil graag deze dag starten met een onderwerp dat ons allemaal bindt: oplossingen schalen: kennis en ervaringen met elkaar te delen om de zorg te veranderen. Er komen gewoon niet meer mensen in de zorg bij, terwijl er steeds meer ouderen met co-morbiditeit bijkomen. Dat is een feit.”

Twee draaiknoppen

Er zijn volgens Van den Bosch twee draaiknoppen om deze twee helften van de zogeheten krokodillenbek (zorgvraag gaat omhoog, personeel komt er steeds minder bij) weer dichterbij elkaar te krijgen.

Draaiknop 1: mensen meer regie over hun zorg / leven bieden.

Draaiknop 2: meer inzet digitale zorg. “Eenvoudiger dan de eerste, maar dan moet je wel voor adoptie zorgen. Dat gebeurt al in de reissector en bancaire sector, mensen willen het daar ook niet anders meer. Ook in de zorg moeten we daarvoor zorgen.”

Vertrouwensrelatie

Corona toonde volgens Van den Bosch dat we met elkaar veel kunnen als het nodig is. Centraal hierbij stond en staat de vertrouwensrelatie tussen patiënt en zorgverlener. “Zorgtransformatie kan niet zonder te beseffen dat die vertrouwensrelatie de essentie is. Dat moet zo ook op met data die voortkomt uit digitale zorg. Dat fundament van vertrouwen is heel belangrijk als basis voor geschaalde zorginitiatieven.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?