Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Operatie Siamese tweelingen voorbereid met CT scan en 3D print

Verder: Aanraakbare hologrammen – deel dit bericht via #eHealth en #icthealth

Voorbereiding operatie Siamese tweelingen geholpen door 3D print van CT beelden

Specialisten van het Texas Children’s Hospital in Houston hebben een combinatie van 3D printen en CT beelden gebruikt om de operatie van een Siamese tweeling voor te bereiden. Dit zijn vaak erg lastige operaties omdat de tweelingen aderen of organen delen. De artsen presenteerden hun bevindingen op de jaarlijkse meeting van de RSNA.

"Door een CT scan te gebruiken was bijvoorbeeld te zien dat de harten van de baby’s zich wel in dezelfde holte bevonden, maar niet samen waren gegroeid", vertelt Dr. Krishnamurthy aan Sciencedaily. Het team gebruikte de CT beelden om een gekleurde 3D print te maken met hard materiaal voor de botten en zachter materiaal voor de organen. De levers werden transparant geprint met witte aderen, zodat die beter zichtbaar waren. Hierdoor konden de chirurgen de operatie beter plannen. 

Knatalye Hope en Adeline Faith Mata werden in februari gescheiden. Ze mochten in mei naar huis.

Aanraakbare hologrammen ontwikkeld in Japan

Japanse onderzoekers hebben een nieuwe laser techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om hologrammen aan te raken. Ze noemen de techniek: Fairy lights. Ze doen dat door extreem korte pulsen af te vuren. De pulsen duren een miljoenste van een miljardste van een seconde, een yoctoseconde. Omdat ze de pulsen wel snel achter elkaar afvuren lijken ze een constante laserstraal te vormen. De op deze manier gevormde hologrammen kunnen worden aangeraakt en ‘bediend’. 

De onderzoekers zien verschillende toepassingen voor de techniek. "Het kan gebruikt worden in situaties waar driedimensionale communicatie nodig is, zoals bijvoorbeeld in de bouw of de medische wereld." vertelde Yoichi Ochiai, wetenschapper aan de Tsukuba University tegenover Ignition.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen