Search
Close this search box.
Search

Operatierobot verbetert darmoperaties

De operatierobot heeft zijn meerwaarde de afgelopen jaren al in heel veel OK's meer dan bewezen. Toch is er altijd nog ruimte voor innovatie. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe methode die chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis ontwikkeld hebben voor de Da Vinci operatierobot. Die methode wordt toegepast bij patiënten die aan de ziekte van Crohn lijden en een darmoperatie moeten ondergaan.

Twee chirurgen van het St. Antonius hebben de nieuwe procedure voor de operatierobot in november op een congres voor darmchirurgen in St. Gallen in Zwitserland met hun vakgenoten gedeeld. “Ik denk dat we snel navolging krijgen. We hebben in Nieuwegein al enkele collega’s op bezoek gehad, uit het buitenland. En er hebben zich al meer aangemeld om te komen kijken”, vertelt chirurgen Anke Smits.

Operatierobot verfijnt Japanse ingreep

Bij patiënten die aan de ziekte van Crohn lijden moet soms de overgang van de dunne naar de dikke darm worden weggenomen via een zogenoemde speciale KonoS-operatie. Dat is een Japanse techniek, ontwikkeld door de Japanse chirurg dr. Toru Kono. Zijn methode heeft betrekking op de manier waarop de dikke en dunne darm weer aan elkaar gezet worden nadat het ontstoken vernauwde gedeelte is verwijderd.

Doordat die ingrepen nu met de Da Vinci operatierobot uitgevoerd kunnen worden, verbetert niet alleen het resultaat van de operatie, maar hebben de patiënten ook minder last van eventuele complicaties. Daarvoor zorgen, dankzij de nieuwe methode, met name ook het lagere aantal littekens op de buik van de patiënt. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar de mate van de voordelen voor deze patiënten.

“Ik hoorde tijdens een presentatie in Noorwegen over deze techniek. Wij maken de darmverbinding altijd in de buik en met de robot. We vinden het belangrijk dat de buikwand onbeschadigd blijft. Door de techniek met de robot te doen en in de buik hoef je geen groot litteken op de buik te maken. Crohn komt vaak bij relatief jonge mensen voor en daarbij is dat extra belangrijk”, aldus Smits.

Innovatie gaat verder

Inmiddels is de darmoperatie via de KonoS-techniek met ondersteuning van de operatierobot al zestien keer met succes uitgevoerd. Een mooi voorbeeld van innovatie in het St. Antonius Ziekenhuis. Toen de chirurgen een filmpje van de gerobotiseerde operatie aan collegae toonden, bleek dat zij de eersten ter wereld waren die deze ingreep zo uitvoeren.

Intussen wordt in het St. Antonius al hard nagedacht over wat de robot nog meer kan. “We denken niet in beperkingen. We hebben altijd voorop staan: wat is het beste voor de patiënt èn veilig. Dat gaat hier samen. Buik dicht is het beste. Als er benefit voor de patiënt is, dan gaan we het ook doen. We kunnen die afweging goed maken, want er is zo veel ervaring en kennis in huis”, besluit Smits.

Het St. Antonius beschikt naast de Da Vinci operatierobot ook over een Mako robotarm die orthopeden helpt bij het nog preciezer plaatsen van protheses. Die robotarm werd begin 2021 voor het eerst ingezet en is sindsdien ook niet meer weg te denken voor dergelijke ingrepen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?