Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Opnieuw privacy-schending in HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis (Den Haag) onderzoekt opnieuw of medewerkers mogelijk onrechtmatig in het medisch dossier van een patiënt hebben gekeken. Dat heeft het ziekenhuis eind mei bekend gemaakt. De patiënt zelf is geïnformeerd, evenals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het onderzoek wordt naar verwachting eind juni afgerond. In 2018 was er een vergelijkbaar incident.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het onderzoek is volgens het ziekenhuis ingesteld nadat één medewerker op eigen initiatief heeft aangegeven het betreffende dossier te hebben ingezien. De medewerker heeft hiervoor een officiële waarschuwing gekregen.

Directievoorzitter Carla van de Wiel stelt dat het privacy-beleid zeer duidelijk is. “Je kijkt alleen in een dossier als je een behandelrelatie hebt. We controleren regelmatig of medewerkers zich aan die afspraak houden. Het HagaZiekenhuis hecht waarde aan het doen van zorgvuldig onderzoek bij de gang van zaken in dezen.”

Onrechtmatig raadplegen dossier

Het HagaZiekenhuis heeft in 2018 een aantal privacy-maatregelen ingevoerd of aangescherpt om herhaling te voorkomen van het onrechtmatig raadplegen van een patiëntendossier. Het ging destijds om het dossier van reality-ster Samantha de Jong (Barbie) die in februari 2018 in het Haagse ziekenhuis werd opgenomen.

Onderzoek wees uit dat 85 medewerkers het dossier onrechtmatig hadden geraadpleegd. Zij hadden geen behandel- of zorgrelatie met de patiënt. De betrokken medewerkers kregen toen een waarschuwing – bij herhaling zou ontslag volgen – en er werd nog meer nadruk gelegd op het belang van de privacy van patiënten. Zo kwam er een verplichte e-learning cursus over privacy voor elke medewerker die beroepsmatig toegang heeft tot het EPD, extra steekproeven en een extra waarschuwing wanneer iemand het dossier van een patiënt opent.

Onderzoek AP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet in april 2018 weten dat het onderzoek ging uitvoeren naar de impact van de privacy-schending in het ziekenhuis. Voor zover bekend, is hier geen boete uit voortgekomen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen