Search
Close this search box.
Search

Optimaliseren zelfredzaamheid van ouderen

Het project Data Driven Nursing is een tweede fase ingegaan. Dit project is in het leven geroepen om zelfredzaamheid van ouderen op client- en wijkniveau te vergroten. Daartoe wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de kwaliteit van zorginhoudelijke digitale data, zodat deze data benut kan worden om van te leren en om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De nieuwe fase van het project wordt ingezet met Werkpakket 2. Werd in de eerste fase vooral onderzocht wat er in de wijk verstaan wordt onder zelfredzaamheid van cliënten, bij werkpakket 2 gaat het vooral om het leren van zorginhoudelijke data. Daarbij gaat het dan over zelfredzaamheid van cliënten die wordt vastgelegd in de zorgdossiers.

Daarbij kijkt men of deze data een weergave is van hoe wijkteams daar in de praktijk mee bezig zijn. Maar ook of ze voldoende inzicht geven in wat wijkteams doen om de zelfredzaamheid van cliënten te verbeteren. Uit deze inzichten zal een handreiking voor wijkteams voortkomen.

Mogelijkheden van data

“Met de start van Werkpakket 2 staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in ons project, waarmee we de mogelijkheden van data, vastgelegd in het ECD met Omaha System, in de zorgverlening kunnen benutten om betere zorg te verlenen. Dit is een unieke kans om samen met wijkteams te verkennen hoe we al bestaande data kunnen inzetten om inzicht te krijgen in hoe we cliënten langer thuis kunnen laten wonen”, vertelt Tamara Bouwman, onderzoeker bij stichting Omaha System Support en betrokken het project Data Driven Nursing.

Zelfredzaamheid

In werkpakket 2 zal het praktijkgerichte onderzoek samen met informatiespecialisten en professionals uit de wijk voortgezet worden. “We gaan inventariseren hoe professionals zorginhoudelijke data zouden willen  gebruiken om zelfredzaamheid in beeld te brengen en we gaan een minimale dataset ontwikkelen voor zelfredzaamheid. De data-export zullen we met de wijkteams evalueren, en we gaan een handreiking en een prototype zelfredzaamheid-dashboard ontwikkelen. Ik kijk weer uit naar de samenwerking”, aldus Sigrid Huisman, wijkverpleegkundige en als PhD-kandidaat betrokken bij het project.

Data Driven Nursing is een samenwerking van AmsterdamUMC, Vilans, Hogeschool Utrecht en Stichting Omaha System Support. Het project is gestart in 2022 en heeft een looptijd van vier jaar. Zes thuiszorgorganisaties doen mee aan het project, samen goed voor 6.000 zorgprofessionals, ruim 300 wijkteams, en 50.000 cliënten. In de wijkverpleging is volgens de initiatiefnemers een enorme hoeveelheid data beschikbaar om het effect van interventies te meten en te verbeteren.

ROS WEB

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?