Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Origami-robot kan ingeslikte batterijtjes uit maag verwijderen

Wetenschappers van diverse universiteiten hebben in samenwerking een soort biologische mini-robot ontwikkeld waarmee het mogelijk is om ingeslikte voorwerpen zoals batterijtjes te verwijderen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De robot is ontwikkeld door onderzoeksteams van het MIT, de University of Sheffield en de Tokyo Institute of Technology. Het apparaatje bestaat uit een stukje gedroogde varkensdarm gecombineerd met een kleine magneet, die wordt opgevouwen in een pil-omhulsel die oplost in maagzuur.

De minirobot, ook wel origami-robot genoemd, ontvouwt zich vervolgens en wordt met behulp van externe magneten naar het ingeslikte voorwerp gebracht. Het ingeslikte voorwerp kan dan losgetrokken worden en via het spijsverteringskanaal naar buiten gevoerd. De minirobot bevindt zich nog in een conceptfase, maar is al wel met succes getest in een maag van een varken.

De origami-robot is een nieuw ontwerp op basis van een oudere origami-robot die was ontwikkeld door een team dat eveneens werd geleid door MIT CSAIL directeur Daniela Rus. De nieuwe versie heeft een compleet ander ontwerp, schrijft Engadget, en beweegt zichzelf voort door zich af te duwen met hoekjes die kunnen blijven plakken tegen de maagwand.

Het onderzoeksteam heeft zich voorlopig gefocust op het verwijderen van batterijtjes, omdat de inhoud ervan in sommige gevallen verbrandingen kunnen veroorzaken in de maag of slokdarm van mensen. In de VS alleen al slikken jaarlijks zo’n 3.500 mensen een knoopbatterij in.

Zie video:

###origami###

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen