Search
Close this search box.
Search

Orikami ontwikkelt digitale biomarkers met klinische relevantie

Orikami is een Nederlandse MedTech met een specialisatie in toegepaste datawetenschappen. Zij ontwikkelen oplossingen voor klinisch relevante remote monitoring voor mensen met chronische aandoeningen. De oplossingen maken gebruik van digitale biomarkers en smartphone-apps. Orikami wil hiermee voor het eind van dit decennium de kwaliteit van leven van 100 miljoen chronisch zieke patiënten drastisch verbeteren.

Als er één ding is dat we uit de coronapandemie geleerd hebben, dan is het wel dat het op afstand monitoren van de gezondheid cruciaal is voor de toekomst van de gezondheidszorg en dat de smartphone daar een belangrijke rol in speelt. Maar, dat monitoren gaat dan wel een stuk verder dan de functies die de vele, honderdduizenden, health-apps bieden. Test- en monitoring meetgegevens van dergelijke apps hebben doorgaans geen klinische relevantie.

Klinische relevantie

En dat is nu precies waar Orikami, een Nederlandse startup, zich al enkele jaren met succes op richt. Zij ontwikkelen oplossingen voor remote monitoring op basis van digitale biomarkers. Klinisch relevante tests en monitoring kunnen nu alleen in een ziekenhuis door artsen met soms gespecialiseerde apparatuur uitgevoerd worden. De vele health- en remote monitoring apps voor ‘thuisgebruik’ geven weliswaar een indicatie over de verbeterende of verslechtende gezondheidssituatie van een patiënt, maar hebben geen klinische relevantie. Voor een definitieve, juiste, diagnose of het aanpassen van de behandeling, moet de patiënt toch door de arts zelf, al dan niet in het ziekenhuis, onderzocht en of getest worden.

De remote monitoring en -test oplossingen die Orikami ontwikkelt maken gebruik van digitale biomarkers met dezelfde klinische relevantie als de tests en monitoring die in de ziekenhuizen beschikbaar is. “Dit maakt het mogelijk om een test die normaal gesproken binnen de muren van een ziekenhuis uitgevoerd moet worden, onder auspiciën van een arts, nu ook door mensen thuis uitgevoerd kan worden”, vertelt Bert Seegers, Chief Business Officer van Orikami. “De informatie die met deze oplossingen verzameld wordt, is niet alleen klinisch relevant, maar ook bij uitstek toegespitst op de betreffende patiënt: 100% gepersonaliseerd. De gegevens gaan, en mogen, gebruikt worden in het zorgpad, waardoor artsen over meer relevantie informatie beschikken voor het nemen van beslissingen”.

Gedigitaliseerde testen

Een mooi voorbeeld van de oplossingen die Orikami ontwikkeld is de gedigitaliseerde ‘Timed Up and Go Test’. In het ziekenhuis wordt deze gestandaardiseerde bewegingstest voor verschillende doeleinden gebruikt. De patiënt zit hiervoor op een stoel, moet vervolgens opstaan, drie meter lopen, zich omdraaien, teruglopen en weer gaan zitten. De beoordeling van de test dient als basis voor medische besluitvorming. Behalve de tijd wordt tijdens de test ook gekeken naar factoren als de stabiliteit van het lopen, staat de patiënt makkelijk of moeilijk op en dergelijke. Allemaal factoren die visueel door de arts of verpleegkundige beoordeeld worden.

Orikami biedt een digitale versie van deze test die dankzij een speciaal ontwikkeld algoritme dat bovendien een stuk nauwkeuriger meet. Dat algoritme maakt gebruik van de verschillende sensoren, zoals GPS, gyrosensor en accelerometer, die standaard in een smartphone zitten. Die leveren zo veel meer data op, over het opstaan, de manier en snelheid van lopen, de stabiliteit van het lichaam etc, dat de klinische relevantie van de gedigitaliseerde test een stuk hoger wordt dan die van de standaard test. En omdat de patiënt voor het doorlopen van de test niets anders hoeft te doen dan de bijbehorende app op te starten en de smartphone in zijn of haar broekzak te stoppen, kan de test letterlijk overal uitgevoerd worden.

Digitale biomarkers

De oplossingen van Orikami zijn gebaseerd op digitale biomarkers. “Een digitale biomarker kent drie levels. Ten eerste is er de sensor die data genereert waar wij gebruik van maken. Vervolgens wordt uit de betreffende data de benodigde informatie gehaald. Op het derde level wordt de verzamelde informatie aan een bepaalde indicatie van een ziektebeeld gekoppeld”, aldus Seegers.

Met name dat laatste is van groot belang voor de toepassing van digitale biomarkers. De testwaarden van de, uit bovenstaand voorbeeld, ‘Timed Up and Go Test’ hebben voor verschillende ziektebeelden ook een verschillende relevantie. “Een looptest score van X heeft bij een patiënt met MS een totaal andere waarde dan bij een Parkinsonpatiënt”, vertelt Seegers. “Een digitale biomarker is dus een test van een specifieke indicatie van een ziektebeeld.”

Orikami heeft inmiddels een portfolio van digitale biomarkers die het bedrijf aanbiedt in een modulair platform. Daarbij heeft het bedrijf zich met name gespecialiseerd in oplossingen voor neurologische aandoeningen. Doordat Orikami inmiddels meer dan zeven jaar ervaring op dit gebied heeft, mogen zij zich in dit segment wereldmarktleider noemen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
Volg jij ons al?