Search
Close this search box.
Search

Ouderenzorg heeft ontsluiting medische gegevens voor de patiënt nodig

In de ouderenzorg ziet brancheorganisatie Actiz een positieve ontwikkeling op het gebied van online inzage in gegevens. Dat stelt Actiz op basis van de recent gepubliceerde eHealth Monitor 2017 van Nictiz en Nivel.

Het onderzoek laat volgens de brancheclub voor thuiszorgorganisaties duidelijk zien dat focus noodzakelijk is om duidelijkheid te creëren. Zolang niet concreet is waarom, met welk doel en voor wie e-health ingezet wordt, is het moeilijk te bepalen wanneer een implementatie ‘geslaagd’ is.

Verdubbeling gebruik patiëntenportaal

Bij ruim vier op de tien verpleegkundigen en verzorgenden in ouderenzorg wordt gewerkt met een elektronisch patiëntenportaal, concludeert Actiz op basis van de monitor. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook in de ziekenhuiszorg en huisartsenzorg wordt er door verpleegkundigen veel vaker dan vorig jaar met een patiëntenportaal gewerkt.

Elektronische dossiervoering en communicatie

Medisch specialisten en verpleegkundigen in de ouderenzorg en ziekenhuiszorg wisselen vergeleken met huisartsen wel minder vaak digitaal informatie uit. Het merendeel van de verpleegkundigen vindt een dergelijke uitwisseling wel wenselijk en verwacht daar positieve effecten van. Verpleegkundigen in de ziekenhuiszorg en ouderenzorg dragen nu medische gegevens veelal nog op papier over. Ruim de helft van de verpleegkundigen in de ouderenzorg geeft in 2017 aan dat in de organisatie gebruik wordt gemaakt van elektronische gegevensuitwisseling.

Realiseren doelstellingen (thuis)zorg

Actiz wijst in het kader van de conclusies van de monitor – een groot verschil tussen wens en daadwerkelijk gebruik van digitale en e-health toepassingen – op de (thuiszorg)doelstellingen die het ministerie van VWS in 2014 heeft geformuleerd op het gebied van:

  • Directe toegang tot medische gegevens.
  • Zelfstandig metingen uitvoeren in combinatie met gegevensmonitoring door de zorgverlener.
  • Voor cliënten thuis de mogelijkheid om – desgewenst – via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren.

In de eHealth-monitor komen ook de vorderingen en de aanbevelingen op deze doelstellingen in beeld. De algemene conclusie is dat er de afgelopen jaren stappen vooruit zijn gezet in de technologische ontwikkelingen en het creëren van aanbod. De onderzoekers concluderen dat de zorg nu van aanbod naar gebruik moet. Het opschalen van e-health-toepassingen blijft een uitdaging.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
Volg jij ons al?