Overzicht digitale toepassingen in zorg live

zo 22 maart 2020 - 07:09
Laptop-man-2
eHealth
Nieuws

ICT&health heeft maandag 16 maart een website gelanceerd waarop elke partij die een werkende oplossing heeft voor zorg op afstand informatie over deze oplossing kan plaatsen. Met dit overzicht wil ICT&health bijdragen aan het snel en breed beschikbaar komen van toepassingen die een alternatief bieden voor fysieke zorg zoals consulten. Met deze digitale toepassingen moet de door de coronacrisis onder druk staande zorgsector ontlast worden zonder dat dit ten koste gaat van de zorg zelf.

Op de website staan momenteel al meer dan honderd aangemelde toepassingen die op allerlei (deel)gebieden digitaal en/of online alternatief bieden voor fysieke zorg. Het is de bedoeling dat dit overzicht de komende tijd uitgebreid wordt. De zich snel ontwikkelende coronacrisis vraagt namelijk per direct om aanvullende, alternatieve manieren van communicatie. Niet voor niets laat bijvoorbeeld de brancheorganisatie voor verloskundige zorg weten dat het zoveel mogelijk fysiek contact vervangt door digitaal contact zoals beeldbellen.

Sociale contacten vermijden

Nu de overheid het aanraadt waar mogelijk sociale contacten te vermijden in de strijd tegen corona, lijken oplossingen voor zorg, monitoring en advies op afstand het beste alternatief. Zorgaanbieders geven in steeds groteren getale aan dat zij graag zo snel mogelijk aan de slag willen met beeldbellen en overig digitaal contact om de broodnodige zorg te kunnen blijven bieden en tegelijk de zwaar belaste zorgmedewerkers te ontlasten.

Dat geldt voor zaken zoals een e-consult tussen zorgprofessional en patiënt/cliënt en voor apps waarmee zorgprofessionals onderling informatie kunnen uitwisselen of beeldbellen. Voor multidisciplinair overleg, maar ook voor poliklinische zorg, kunnen digitaal berichtencontact of beeldbelconsulten momenteel bij uitstek een uitkomst bieden.

Concrete toepassingen

ICT is daarom op zoek naar concrete toepassingen van digitale communicatie tussen zorg en patiënt, die nu al werken en die ‘plug & play’ (dus eenvoudig en snel) te gebruiken zijn in en om de zorg. We bundelen de voorbeelden, zodat partijen in de zorg er hun voordeel mee kunnen doen. Aanbieders van dergelijke relevante oplossingen kunnen zelf en kosteloos informatie over hun toepassingen op de site plaatsen. Een andere optie is om de informatie naar redactie@icthealth.nl te versturen.