Search
Close this search box.
Search

Pathologie database moet AI-ontwikkelingen versnellen

Een Europees consortium, bestaande uit toonaangevende Europese onderzoekscentra, ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven, is gestart met de ontwikkeling van de grootste pathologie-database. Die database moet de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie gaan versnellen. Het zes jaar durende project - BIGPICTURE - wordt gecoördineerd door wetenschappers en onderzoekers van het Radboudumc en moet een nieuw tijdperk voor de pathologie inluiden.

Bij de diagnose van ziektes zoals kanker, auto-immuunziekten en het monitoren van de effecten na transplantatie speelt pathologie een cruciale rol. Daarnaast is pathologie ook van groot belang bij het analyseren van de veiligheid van medicijnen. Ondanks het feit dat pathologie een dergelijke centrale rol vervult in de diagnostiek, is de beoordeling van weefsel dat microscopisch onderzocht wordt nog altijd sterk afhankelijk van het wetenschappelijk, doch soms ook subjectieve, oordeel van een gekwalificeerde patholoog.

Pathologie database opent deuren naar AI

De microscoop is nog altijd hét symbool van de pathologie. De digitalisering van weefselcoupes heeft de afgelopen jaren echter al een revolutie te weeg gebracht. Behalve dat afbeeldingen nu gedeeld, en daardoor over de hele wereld bekeken, kunnen worden, is het ook mogelijk geworden om de beelden door computers te laten analyseren. Daarmee wordt de deur geopend naar de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) om de patholoog te ondersteunen bij het bestuderen van ziektebeelden en het vinden van betere behandelingen.

Voor de ontwikkeling van AI-toepassingen en algoritmen zijn gigantische hoeveelheden data nodig. Voor de pathologie betekent dit dat er een enorme collectie van digitale foto’s en medische data voor de interpretatie ervan nodig is. Door de vertrouwelijke aard van de informatie en de gigantische opslagcapaciteit die daar voor nodig is, blijkt het delen ervan een lastige opgave.

BIGPICTURE project

Dat is precies waarvoor de initiatiefnemers het BIGPICTURE project hebben opgezet. BIGPICTURE richt zich op het creëren van het eerste Europese, ethische en GDPR-compliant (General Data Protection Regulation), kwaliteit-gecontroleerd platform, waarbij grote gegevensbestanden en AI algoritmes gecombineerd worden. Dit BIGPICTURE platform wordt ontwikkeld in een inclusieve en duurzame manier door pathologen, onderzoekers, AI ontwikkelaars, patiënten en farmaceutische bedrijven. Het uiteindelijke doel van het project is het versnellen van de ontwikkeling van AI in de pathologie.

Vanwege de grote omvang van de data collectie bestaat het project uit vier onderdelen.

  • De bouw van een infrastructuur (hard- en software) voor het opslaan, delen en verwerken van miljoenen afbeeldingen – die per stuk meerdere gigabytes kunnen innemen – mogelijk te maken.
  • Het vaststellen van wettelijke en ethische richtlijnen om de privacy van de patienten en de vertrouwelijke data te bewaken.
  • Het vullen van de database met een eerste collectie van drie miljoen digitale coupes van mens- en dierlaboratoria voor de verdere ontwikkeling van AI-applicaties.
  • De ontwikkeling van AI-onderdelen die helpen bij het gebruiksgemak van de database en het verwerken van de foto’s voor diagnoses en onderzoeksdoeleinden.

De start van het BIGPICTURE project was op 1 februari. Het project zelf zal zes jaar duren, maar het is de bedoeling dat het platform zal blijven bestaan en zal het consortium samenwerken voor duurzame/langdurige plannen om het systeem te blijven ontwikkelen en onderhouden. De coördinatie van het project is in handen van professor Katrien Grünberg en dr. Jeroen van der Laak van het Radboudumc.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?