Patiënt informeren met interactieve videoboodschappen op smartphone

26 augustus 2016
Nieuws

Deutsche Telekom Healthcare brengt in nauwe samenwerking met NICE Software een innovatieve e-health toepassing op de markt. Patiënten worden met een app, genaamd zorgChannel gedurende het gehele behandeltraject via de app geïnformeerd met persoonlijke videoboodschappen op de eigen smartphone.

De app zorgt ervoor dat de patiënt op het juiste moment de juiste videoboodschap ontvangt. De video’s zijn interactief, waardoor de patiënt met één druk op de knop kan aangeven of hij de boodschap gezien en begrepen heeft. Als de patiënt meer achtergrondinformatie wil of direct contact met de behandelaar kan dat ook.

Waarom deze oplossing?

Wanneer iemand voor een behandeling naar het ziekenhuis moet, wordt men overspoeld met informatie. Die informatie blijft niet altijd even goed hangen, bijvoorbeeld door de zenuwen of omdat het simpelweg te veel informatie is. Uit een recent onderzoek van TNS NIPO blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 3 patiënten de inhoud van hun gesprek met een arts niet onthouden.

Het is in het belang van het ziekenhuis dat patiënten goed voorbereid een afspraak ingaan, relevante vragen stellen, de informatie goed verwerken, onthouden en kunnen delen met hun naasten. Hierdoor verloopt het totale zorgtraject veel effectiever.

Met persoonlijke videoboodschappen die op het juiste moment in het behandeltraject worden getoond op de eigen mobiele telefoon wordt de patiënt optimaal geïnformeerd. Een videoboodschap is persoonlijker en overtuigt beter dan een geschreven tekst. Complexe informatie is met een video begrijpelijker uit te leggen.

De uitzending is te zien op zondag 4 september om 14.00 uur bij RTL 4.