Search
Close this search box.
Search

Patiënten in regio Nijmegen krijgen meer grip op hun eigen zorggegevens

Vanaf 1 april kunnen patiënten in de regio Nijmegen belangrijke gegevens uit hun eigen huisartsendossier zelf inzien. Op 1 april wordt hiermee een proef gestart. De patiënt kan vanaf dan via de persoonlijke gezondheidsomgeving (MijnZorgnet ) de samenvatting van hun huisartsendossier inzien. Hierdoor krijgen patiënten meer grip op hun eigen zorggegevens en hun behandelingen.

Patiënten kunnen deze samenvatting direct opvragen vanuit het huisartseninformatiesysteem van 18 huisartsen in Lent, Nijmegen en Oosterhout. MijnZorgnet wordt aangesloten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). ‘Via het LSP delen zorgverleners deze gegevens al op een veilige manier met elkaar. Het is voor het eerst dat we de samenvatting van het huisartsendossier aan patiënten zelf laten zien via hun persoonlijke gezondheidsomgeving. Zo weet je als patiënt wat er over je gezondheid is vastgelegd’, licht Jacobine Wieggers van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) toe.

De patiënt is regisseur

“Patiënten kunnen straks in MijnZorgnet zelf de professionele informatie lezen over hun diagnose, onderzoek, voorgeschreven medicijnen en bijvoorbeeld ook allergie-informatie’, legt Tijn Kool uit. Vanuit Radboudumc en MijnZorgnet is hij nauw betrokken bij deze proef. ‘Na authenticatie via de huisarts kunnen patiënten direct via MijnZorgnet deze gegevens inzien. Je kunt ook zelf gezondheidsgegevens in MijnZorgnet opslaan en toestemming aan anderen (partner, andere zorgverleners) geven om gegevens in te zien. De patiënt is in zijn persoonlijke gezondheidsomgeving zelf de regisseur.”

Ook de andere betrokken partijen zien dit als een belangrijk aspect van deze test. Rob de Back, directeur VZVZ: “Door inzage in de professionele samenvatting krijgen patiënten meer regie over hun eigen gezondheid. Dat kan leiden tot betere zorg en kostenbesparing, omdat bijvoorbeeld medische fouten en dubbele onderzoeken worden voorkomen. Zo weet de patiënt als geen ander of hij de genoteerde medicatie ook daadwerkelijk gebruikt. In een persoonlijke gezondheidsomgeving als MijnZorgnet en een uitwisselingsinfrastructuur als het LSP zijn bovendien de veiligheid en privacy goed geborgd. De patiënt kan 7/24 over zijn gegevens beschikken in een betrouwbare digitale omgeving.”

Patiënt als partner in de zorg

Kamal de Bruijn van MedMij in de praktijk : “Het MedMij-programma bevordert dat patiënten hun eigen gegevens kunnen inzien in een veilige omgeving en zo meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun gezondheidsproces. In diverse praktijkomgevingen leren we samen met leveranciers, patiënten en zorgaanbieders wat goed werkt. Doordat de patiënt in deze proef zelf ziet van welke (medicatie)gegevens de huisarts uitgaat, kan hij dit in overleg met de huisarts zo nodig corrigeren.”

“Patiënten worden hierdoor meer partner in hun zorg.’ Lies van Gennip, directeur van Nictiz die de standaarden voor MedMij ontwikkelde, vult aan: ‘Doordat we gebruikmaken van het LSP, is de potentie van deze proef groot. Er is via het LSP al een rijkdom aan medische informatie beschikbaar. Als dit in de regio Nijmegen een goede oplossing blijkt te zijn, kan de deur open voor een brede toepassing in heel Nederland.’ De Bruijn ondersteunt dit. ‘Het uiteindelijke doel van MedMij is opschalen, zodat dit ook kan via andere persoonlijke gezondheidsomgevingen,” Aldus de Bruijn.

Tijn Kool voegt hier nog aan toe: “In promotieonderzoek gaan we via interviews en focusgroepen onder meer onderzoeken of patiënten geïnteresseerd zijn in deze gegevens, of ze de informatie begrijpen en wat ze er mee doen. Ook de gebruikersvriendelijkheid van MijnZorgnet wordt onderzocht. Daarnaast gaan we via focusgroepen van huisartsen volgen hoe zij het delen van deze gegevens ervaren.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?