Philips gaat radiologen helpen bij verbeteren van werkprocessen

21 november 2017
Illemeo-Philips
Patiënt
Nieuws

Philips gaat samenwerken met Nuance Communications, een aanbieder van intelligente spraak- en taal-oplossingen. Philips levert onder meer beeldgebaseerde radiologie-oplossingen aan ziekenhuizen. Nuance zou met zijn rapportage-platform aan de basis liggen van 70 procent van de radiologie-rapporten in de VS.

De twee ondernemingen willen hun krachten bundelen om AI (kunstmatige intelligentie) gebaseerde beeldinterpretatie en -rapportagefuncties te leveren aan radiologen. Binnen de samenwerking brengt Philips zijn Illumeo-platform in, dat onder meer adaptieve intelligentie biedt. Nuance doet hetzelfde met zijn  PowerScribe 360 platform. Zo moeten onder meer interpretatieverschillen beperkt worden en de standaardisatie, accuraatheid en rapportagemogelijkheden voor radiologie verbeterd.

Inhaken op data-instituut ACR

De samenwerking haakt ook aan op de recente lancering door de Amerikaanse College of Radiology (ACR) van een nieuw Data Science Institute, gericht op het toepassen van AI-gebaseerde technologie in de radiologie. De ACR wil in dit kader samenwerken met technologiepartners en toezichthouders om zo de waarde van AI voor radiologie beter in te schatten. Verder moet de adaptie van AI in de klinische praktijk versneld worden om zo de consistentie van diagnoses en klinische uitkomsten te verbeteren, aldus Philips in een persbericht.

Volgens Yair Briman, Business Leader, Healthcare Informatics bij Philips, zorgen toenemende tijdsdruk in combinatie met een toename van beschikbare beelden en relevante studies er voor dat radiologen steeds meer moeten leunen op AI-technologie en praktische digitale toepassingen. Dergelijke technologie kan radiologen helpen bij het verbeteren van hun werkprocessen, zodat ze meer tijd overhouden voor patiënten.

Philips lanceerde zijn Illumeo-platform tijdens de RSNA 2016, als een combinatie van beeld- en IT-technologie met adaptieve intelligentie die contextueel bewustzijn bundelt met data-analytics om radiologen te ondersteunen. Het realtime rapportage-platform van Nuance moet hier onder meer actuele toegang tot relevante rapportages, studies en andere instrumenten aan toevoegen.