Philips koopt NightBalance, versterkt positie op markt slaapapneu

wo 9 mei 2018 - 10:03
NightBalance-Eline-Vrijland-van-Beest-and-Philips-Egbert-van-Agt_ICTH
eHealth
Nieuws

Philips heeft NightBalance overgenomen. Deze spin-off van de TU Delft biedt een innovatieve behandeling van zogeheten positieafhankelijk slaapapneu (POSAS) en positieafhankelijk snurken. Oprichter en CEO Eline Vrijland-Van Beest stelt dat NightBalance en Philips na de overname samen zullen werken aan innovatieve oplossingen om mensen ’s nachts beter te laten slapen.

NightBalance levert de Sleep Position Trainer (SPT): een apparaatje dat een comfortabele behandeling biedt voor mensen die lijden aan POSAS. De SPT bevat een slaaphoudingsensor die op de borstkas gedragen wordt en de patiënt met lichte vibraties traint om niet meer op de rug te slapen. De SPT heeft een CE-certificering en wordt al in diverse Europese landen op de markt gebracht. Er is geen overnamebedrag bekend gemaakt.

NightBalance ‘patiëntvriendelijke’ oplossing

Philips stelt als reden voor de overname dat NightBalance een ‘unieke, patiëntvriendelijke’ oplossing heeft ontwikkeld om positieafhankelijk  slaapapneu en positieafhankelijk snurken te behandelen. Het is een goede aanvulling op het huidige aanbod. De overname moet Philips in staat stellen om de positie op de ‘home care’ markt te verstevigen. https://vimeo.com/71323266   In september 2017 bleek uit onderzoek van de Amsterdamse ziekenhuizen OLVG en AMC dat de ‘Sleep Position Trainer’ (SPT) net zo goed zou werken als standaardtherapie voor mensen die aan het slaapprobleem lijden. De SPT werd echter als gebruiksvriendelijker gezien.

Philips actief op apneu-markt

Philips is zelf al langer actief op het gebied van technologie die slaapstoornissen moeten aanpakken. Afgelopen maart introduceerde het concern de DreamStation Go, een klein PAP-apparaat (positieve luchtwegdruk) dat het patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA) makkelijker moet maken op reis te gaan. DreamStation Go valt onder de in 2015 uitgebrachte Dream Family portfolio. Door de integratie van alle Dreamstation-apparaten in de eind 2017 geïntroduceerde DreamMapper-app van Philips kunnen de gebruikers hun therapietrouw op diverse apparaten makkelijker vanaf één geconsolideerd dashboard monitoren. De app moet patiënten nauwer betrekken bij de behandeling van hun aandoening.

Over NightBalance

NightBalance is in 2009 opgericht met de ambitie om de levens van patiënten met positieafhankelijk slaapapneu wereldwijd te verbeteren. Volgens oprichter Vrijland-Van Beest zal de sterke positie van Philips op het gebied van slaaptherapie en het wereldwijde bereik ervoor zorgen dat meer patiënten gebruik kunnen maken van de Sleep Position Trainer. Eline Vrijland-Van Beest is alumna van de TU Delft (Industrieel Ontwerpen, cum laude). Ze begon met de ontwikkeling van de SPT als afstudeerproject. Na de oprichting van NightBalance trad ze toe tot het incubatorprogramma van YES!Delft. NightBalance is gevestigd in Den Haag. Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.