Philips lanceert nieuwe versie NightBalance

14 oktober 2019
Philips-NightBalance.download
Technologie
Nieuws

Philips komt met een nieuwe release van de Philips NightBalance, een slaappositie therapieapparaat dat ontworpen is voor patiënten met positieafhankelijke obstructieve slaapapneu (POSA). NightBalance is een maskervrij alternatief voor bestaande behandelingen voor POSA. De oplossing is een klinisch gevalideerde slaappositietherapie die lichte trillingen gebruikt en patiënten aanmoedigt om hun slaappositie te veranderen en daarmee apneu te voorkomen.

De nieuwe Philips NightBalance-technologie voor POSA heeft draadloze verbinding en een mobiele app die de therapie monitort en gegevens deelt met patiënten en artsen via een cloudsysteem.

Grotere therapietrouw

Meerdere klinische studies hebben aangetoond dat Philips NightBalance een effectieve vorm van niet-invasieve behandeling biedt voor patiënten met POSA. Recentelijk werd een door Philips gefinancierde studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine, “The POSAtive Study: Study for the Treatment of Positional Obstructive Sleep Apnea”.

Deze studie concludeerde dat NightBalance een evenwaardige behandeling biedt ten opzichte van de behandeling met een neuskapje en luchtpomp (CPAP) en liet een grotere therapietrouw onder patiënten met POSA zien. Deze studie toonde aan dat patiënten met POSA het idee hadden dat NightBalance makkelijker te gebruiken, comfortabeler en eenvoudiger aan te passen was dan CPAP-behandelmethodes.

Daarnaast gebruikten patiënten die de slaappositietherapie ondergingen het apparaat langer dan patiënten die CPAP-therapie ondergingen. 74 procent van de patiënten gaf aan NightBalance meer dan vier uur te gebruiken ten opzichte van 64,9 procent bij de andere groep.

Overname door Philips

NightBalance is gestart als spin-off van de TU Delft en werd vorig jaar mei overgenomen door Philips. Philips stelde destijds als reden voor de overname dat NightBalance een ‘unieke, patiëntvriendelijke’ oplossing heeft ontwikkeld om positieafhankelijk  slaapapneu en positieafhankelijk snurken te behandelen. De overname moet Philips in staat stellen om de positie op de ‘home care’ markt te verstevigen.

Philips is zelf al langer actief op het gebied van technologie die slaapstoornissen moeten aanpakken. Vorig jaar maart introduceerde het concern de DreamStation Go, een klein PAP-apparaat (positieve luchtwegdruk) dat het patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA) makkelijker moet maken op reis te gaan. DreamStation Go valt onder de in 2015 uitgebrachte Dream Family portfolio.