Search
Close this search box.
Search

Philips verwacht versnelling gebruik e-health toepassingen

Philips-CEO Frans van Houten verwacht dat de implementatie en het gebruik van e-health toepassingen in Nederlandse ziekenhuizen zal versnellen, gedreven door de huidige coronacrisis. Dat zegt van Houten in een interview met de Telegraaf naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Philips.

De versnelling van het gebruik van e-health toepassingen is voor van Houten een validatie van de strategie die Philips al geruime tijd volgt. “We roepen al jaren dat zorgverleners meer zouden moeten samenwerken en daarbij gebruik maken van e-health toepassingen als teleradiologie en telepathologie. Ik verwacht dat er nu een versnelling optreedt in de adoptie van deze cloudtechnologie”, aldus de CEO.

Thuiswerken met e-health toepassingen

Deze technologie zal leiden tot een afname van de werkdruk bij zorgverleners. Daarnaast kan gebruik van e-health toepassingen er toe leiden dat ook in de zorg thuiswerken mogelijk wordt. “Door patiënten van afstand te monitoren voorkom je ook dat mensen risico’s moeten nemen”, zo voegt van Houten toe.

Op dit moment, ten tijde van de COVID-19 pandemie, biedt Philips ziekenhuizen ook de mogelijkheid patiënten op afstand te screenen en monitoren met behulp van een corona-screener. Met Dat is een zogenoemde ‘lite’ versie van de QuestManager van Philips VitalHealth, met specifieke corona-gerelateerde vragenlijsten, voor ziekenhuizen die nog geen VitalHealth klant zijn. Die kunnen de corona-screener voor de genoemde taken inzetten. Koppeling met een lokaal ECD is echter niet mogelijk.

COVID-19 portaal

Philips heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het COVID-19 portaal van VWS. Hiermee wisselen ziekenhuizen medische informatie van corona patiënten uit. “De uitwisseling van data is van enorm belang om de zorg van patiënten met COVID-19 zo optimaal mogelijk te laten verlopen.”

Het portaal wordt onder meer gebruikt bij het verdelen van de IC-capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen. Wanneer een corona patiënt verplaatst wordt naar een ander ziekenhuis, dan is het belangrijk dat de medische gegevens van die patiënt ook op de nieuwe locatie direct toegankelijk zijn. “De uitwisseling van data is van enorm belang om de zorg van patiënten met COVID-19 zo optimaal mogelijk te laten verlopen”, aldus van Houten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?