Search
Close this search box.
Search

Philips voorziet opkomst patiëntloze ziekenhuizen

Het is nog maar een kwestie van tijd voordat ziekenhuizen zonder patiënten, maar met personeel en technologie, ook hun deuren openen in Nederland. Die voorspelling doet Henk Valk, topman bij Philips Benelux, in een interview met het AD. Het Eindhovens bedrijf experimenteert hier in Nederland mee in samenwerking met het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

Sinds de intrede van (mobiele) technologie in de zorg wordt veel gesproken over patient empowerment, een begrip dat vooral de zelfredzaamheid van de patiënt omvat. Nu steeds meer technologie beschikbaar komt voor consumenten, lijkt de tijd aangebroken om de zorg (verder) te verplaatsen van het ziekenhuisbed naar de thuisomgeving.

Ziekenhuis zonder bedden

Volgens Henk Valk zal dit concept ook in Nederland binnen enkele jaren realiteit worden. In een interview met het AD verwijst de topman naar de VS, waar enkele jaren geleden het virtuele ziekenhuis Mercy Virtual (zie video hieronder) zijn deuren opende. Het ging destijds om het eerste ziekenhuis zonder bedden en waar de zorgverlening is gebouwd rondom technologische zorgtoepassingen zoals remote monitoring en telemedicine.

Niet alleen zorgt de inzet van technologie voor lagere zorgkosten en hogere efficiëntie, maar ook voor patiënten die vanuit huis zelf hun zorg kunnen inregelen en toepassen. Bovendien pakken nieuwe, technologische toepassingen het groeiende tekort aan gekwalificeerd personeel aan, stelt Valk.

Samenwerking met Rijnstate

In mei van dit jaar maakten Philips en het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis bekend de komende tien jaar samen een ‘ziekenhuis van de toekomst’ te gaan ontwikkelen.  Zo wordt op de verpleegafdelingen onder andere de Philips Biosensor ingezet, een sensor in de vorm van een pleister die patiënten op de borst dragen en die op afstand vitale functies meet – zoals de ademhaling, temperatuur, polsslag en bloeddruk. Met behulp van verschillende technologieën gaat Rijnstate werken aan een naadloze overgang tussen het ziekenhuis en het verpleeghuis of thuis.

Valk verwacht dat Nederlandse samenwerkende ziekenhuizen zullen volgen met zulke centra, maar er liggen nog voldoende uitdagingen, met name op het financiële vlak. Diverse ziekenhuizen onderzoeken volgens Valk of zorg ten eerste deels naar de slaapkamer thuis kan worden verplaatst.

Meer weten over hoe de zorg de toekomst implementeert ? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen of ervaren? Kom dan op 21 januari 2019 naar de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entree is gratis maar door de honderden voorregistraties zijn kaarten nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?