Search
Close this search box.
Search

Pillsy ontwikkelt bluetooth cap voor medicatietrouw

De Amerikaanse startup Pillsy heeft een Bluetooth-enabled flessendop gelanceerd die patiënten er aan moet herinneren hun medicatie in te nemen. PillsyCap synchroniseert met een begeleidende app die informatie over medicatie uit de database van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA haalt. Het apparaat is sinds enkele dagen verkrijgbaar voor 39 dollar.

PillsyCap maakt gebruik van Bluetooth om te kunnen detecteren wanneer de fles wordt geopend of wordt gesloten en synchroniseert daarna direct met de app om te kunnen zien wanneer een patiënt zijn medicatie inneemt. Ook is het mogelijk om reminders te ontvangen via sms, spraak of via een lock screen notificatie en om informatie te delen met naasten. Het apparaat komt beschikbaar in twee varianten: één standaard kindvriendelijke cap en een flacon voor vitamines. De ontwikkelaars garanderen een batterijduur van een jaar.

Verder beschikt de oplossing over een chatbot die met de patiënt in gesprek treedt op basis van het medicatiegebruik en gedragspatronen. Op die manier worden patiënten gestimuleerd bepaalde gewoonten te doorbreken.

Aanpak probleem non-adherence

Pillsy werd opgericht in 2015 en stelde zich ten doel in de VS het probleem van ‘non-adherence’ aan te pakken, de mate waarin patiënten trouw zijn aan de inname van hun medicatie. Volgens Pillsy CEO Jeff LeBrun levert dit probleem de gezondheidszorg een jaarlijkse kostenpost van zo’n 300 miljard dollar op, een bedrag waarmee de zorgkosten van zo’n 30 miljoen Amerikanen zouden kunnen worden gedekt.

Verder zouden farmaceutische bedrijven 637 miljard dollar per jaar verlizen als gevolg van patiënten die hun medicatie niet of nauwelijks innemen, zo blijkt uit onderzoek door HealthPrize Technologies in samenwerking met Capgemini. Volgens de studie zouden farmaceutische bedrijven veel meer in direct contact moeten komen te staan om gepersonaliseerde diensten te kunnen aanbieden waardoor onnodige verspilling kan worden voorkomen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?