Search
Close this search box.
Search

Primeur: Isala ziekenhuis zet nieuwste digitale PET/CT scanner in

Het Zwolse Isala ziekenhuis zet de nieuwste digitale PET/CT scanner van Philips in om zo veel kleinere tumoren op te kunnen sporen. Het Isala Oncologisch centrum stelt dat zo de kans op succesvol behandelen van kanker vergroot wordt.

Isala is één van de eerste vijf ziekenhuizen ter wereld die over de digitale PET/CT scanner van Philips beschikt. Isala werkt al sinds eind 2015 samen met Philips aan het door ontwikkelen van deze technologie, aldus Philips in een persbericht.

De zichtbaarheid van zeer kleine tumoren en uitzaaiingen wordt met de nieuwe apparatuur sterk verbeterd. De nucleair geneeskundige kan kanker zo nauwkeuriger en in een eerder stadium opsporen, waardoor de arts zijn patiënten gerichter en effectiever kan behandelen. Hoe vroeger een tumor wordt opgespoord, hoe groter de kans dat de behandeling succesvol is.

Een PET/CT scanner maakt de stofwisseling in het lichaam zichtbaar en meetbaar. Bij tumoren en ontstekingen is de stofwisseling verhoogd. Voor het maken van een PET/CT scan wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten die zich bindt zich aan weefsel met een verhoogde stofwisseling.

Betere diagnoses mogelijk

Vervolgens worden foto’s gemaakt met de PET/CT scanner, waarop de tumoren en eventuele uitzaaiingen zichtbaar zijn. De digitale PET scanner heeft veel betere detectoren dan de huidige analoge PET scanners, aldus Philips. Zo hebben ze een hogere beeldkwaliteit, wat betrouwbaardere diagnoses als resultaat moet opleveren. Dat betekent ook dat de patiënt minder radioactieve stof toegediend kan krijgen.

De digitale PET/CT scanner kan ook ingezet worden voor cardiologisch onderzoek binnen het Isala Hartcentrum. De verwachting is dat deze nieuwe scanner de opsporing van cardiologische aandoeningen verbetert, zoals bij een afwijkende doorbloeding van de hartspier. De inzet van de digitale PET/CT scanner voor cardiologisch onderzoek wordt in nauwe samenwerking met Isala Hartcentrum en Philips verder geoptimaliseerd.

Nauwe samenwerking

Philips stelt nauw samen te werken met de afdeling Nucleaire geneeskunde van Isala om met technische innovaties de zorg te verbeteren. De afgelopen twee jaar testte de afdeling Nucleaire Geneeskunde een prototype van de digitale PET/CT scanner en deelde de resultaten met Philips voor verdere optimalisatie van het definitieve systeem. Hierdoor beschikt Isala Oncologisch centrum nu over deze digitale PET/CT scanner die klaar is voor gebruik.

In de volgende fase van de onderzoeksamenwerking hoopt het onderzoeksteam, bestaande uit nucleair geneeskundigen, technisch geneeskundigen en klinisch fysici, deze scanner verder te optimaliseren, waardoor tumoren en onder andere zuurstoftekort in de hartspier nog sneller en nauwkeuriger kunnen worden onderzocht.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?