Primeur: Isala ziekenhuis zet nieuwste digitale PET/CT scanner in

6 oktober 2017
Nieuws

Het Zwolse Isala ziekenhuis zet de nieuwste digitale PET/CT scanner van Philips in om zo veel kleinere tumoren op te kunnen sporen. Het Isala Oncologisch centrum stelt dat zo de kans op succesvol behandelen van kanker vergroot wordt.

Isala is één van de eerste vijf ziekenhuizen ter wereld die over de digitale PET/CT scanner van Philips beschikt. Isala werkt al sinds eind 2015 samen met Philips aan het door ontwikkelen van deze technologie, aldus Philips in een persbericht.

De zichtbaarheid van zeer kleine tumoren en uitzaaiingen wordt met de nieuwe apparatuur sterk verbeterd. De nucleair geneeskundige kan kanker zo nauwkeuriger en in een eerder stadium opsporen, waardoor de arts zijn patiënten gerichter en effectiever kan behandelen. Hoe vroeger een tumor wordt opgespoord, hoe groter de kans dat de behandeling succesvol is.

Een PET/CT scanner maakt de stofwisseling in het lichaam zichtbaar en meetbaar. Bij tumoren en ontstekingen is de stofwisseling verhoogd. Voor het maken van een PET/CT scan wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten die zich bindt zich aan weefsel met een verhoogde stofwisseling.

Betere diagnoses mogelijk

Vervolgens worden foto’s gemaakt met de PET/CT scanner, waarop de tumoren en eventuele uitzaaiingen zichtbaar zijn. De digitale PET scanner heeft veel betere detectoren dan de huidige analoge PET scanners, aldus Philips. Zo hebben ze een hogere beeldkwaliteit, wat betrouwbaardere diagnoses als resultaat moet opleveren. Dat betekent ook dat de patiënt minder radioactieve stof toegediend kan krijgen.

De digitale PET/CT scanner kan ook ingezet worden voor cardiologisch onderzoek binnen het Isala Hartcentrum. De verwachting is dat deze nieuwe scanner de opsporing van cardiologische aandoeningen verbetert, zoals bij een afwijkende doorbloeding van de hartspier. De inzet van de digitale PET/CT scanner voor cardiologisch onderzoek wordt in nauwe samenwerking met Isala Hartcentrum en Philips verder geoptimaliseerd.

Nauwe samenwerking

Philips stelt nauw samen te werken met de afdeling Nucleaire geneeskunde van Isala om met technische innovaties de zorg te verbeteren. De afgelopen twee jaar testte de afdeling Nucleaire Geneeskunde een prototype van de digitale PET/CT scanner en deelde de resultaten met Philips voor verdere optimalisatie van het definitieve systeem. Hierdoor beschikt Isala Oncologisch centrum nu over deze digitale PET/CT scanner die klaar is voor gebruik.

In de volgende fase van de onderzoeksamenwerking hoopt het onderzoeksteam, bestaande uit nucleair geneeskundigen, technisch geneeskundigen en klinisch fysici, deze scanner verder te optimaliseren, waardoor tumoren en onder andere zuurstoftekort in de hartspier nog sneller en nauwkeuriger kunnen worden onderzocht.