Search
Close this search box.
Search

PROEF MET PGO’S UITGEBREID MET ZIEKENHUIS

Een proef met PGO´s in de Achtste Barrier in Eindhoven is uitgebreid met een extra zorgverlener: een ziekenhuis. Het experiment was al uniek omdat hier voor het eerst bij huisartsen, een laboratorium en een GGZ -instelling meerdere gegevens kunnen worden opgehaald. Hierbij kunnen de deelnemers kiezen uit twee soorten PGO’s.

De persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) zijn in opmars. Dit zijn websites en apps waarmee je als zorgconsument online je medische gegevens kunt verzamelen. Inmiddels zijn vrijwel alle Nederlandse huisartsen via hun HIS aangesloten.

Het komend jaar zullen steeds meer andere zorgverleners aansluiten en hun gegevens beschikbaar stellen voor deze persoonlijke gezondheidsomgevingen van patiënten. Met de PGO-proef in Eindhoven kan een geselecteerde groep deelnemers nu alvast een PGO inrichten met gegevens van vier zorgverleners!

Veilige app met medische gegevens

Met een PGO hebben mensen dankzij een veilige app al hun medische gegevens altijd bij de hand ofwel creëren ze zelf hun volstrekt persoonlijke gezondheidsomgeving. De proef in de Achtse Barrier telt inmiddels 137 deelnemers met een PGO. Hun ervaringen en terugkoppeling worden gebruikt om PGO’s verder te verbeteren.

Rapportage over PGO’s binnenkort beschikbaar

‘Het is prachtig te zien hoe betrokken de deelnemers zijn en welke goede verbeterpunten ze aandragen’, aldus Mireille Wolleswinkel, directeur-bestuurder van het RZCC. ‘De PGO’s gaan hiermee aan de slag en RZCC koppelt ze ook terug aan onder meer MedMij. De rapportage van deze meting is binnenkort opvraagbaar.’

De proef loopt nog tot november van 2022.  Uit een tussentijdse meting blijkt dat de standaarden van het MedMij-stelsel de PGO’s nog enigszins beperkten.De deelnemers gaven tevens aan dat ze de aansluiting van een ziekenhuis belangrijk vinden. Aan die wens is voldaan en patiënten kunnen nu voor het compleet maken van hun PGO ook medicatiegegevens en uitslagen bij het deelnemende ziekenhuis opvragen.

VIPP-projectleiders leren van elkaar

Het RZCC heeft de VIPP-projectleiders van diverse zorginstellingen in de regio met elkaar in verbinding gebracht. Niet alleen om hen te informeren over de voortgang van de PGO-proef, maar ook om te horen wat er bij hen speelt omtrent PGO’s en op het gebied van de VIPP-programma’s. Door goed samen te werken kunnen zorgorganisaties elkaar helpen en van elkaar leren.  

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?