Search
Close this search box.
Search

Proeftuin voor medische tech startups

De nieuwe ‘TechMed proeftuin’ van de Universiteit Twente maakt het mogelijk om technologische producten, van bijvoorbeeld startup ondernemingen, te testen in een gesimuleerde en realistische medische omgeving. Het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt deze nieuwe testomgeving.

Door medisch-technologische producten te testen in een hoogwaardige simulatie-omgeving, is een snellere marktintroductie mogelijk: voorafgaand aan de klinische trials en goedkeuringstrajecten is al veel kennis en ervaring te verzamelen.

Een ondernemer kan een prototype of nieuwe dienst uitvoerig testen in het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) van de UT, dat onder meer beschikt over een gesimuleerde operatiekamer en een intensive care unit. Het ECTM wordt voor onderwijs en onderzoek gebruikt, voor onder meer de opleiding Technische Geneeskunde, het Instituut MIRA van de UT en voor externe partijen uit het medische veld.

Gepersonaliseerde boormal

In de TechMed proeftuin komen faciliteiten en kennis van het ECTM nu ook beschikbaar voor startups in de medische technologie en dienstverlening. De nadruk zal daarbij komen te liggen op ontwikkelingen in de domeinen medical imaging & interventions en medical sensing & stimulation. Eerste experimentele projecten gaan over de toepassing van magnetische detectie in de behandeling van borsttumoren en de ontwikkeling van een gepersonaliseerde MRI boormal voor scoliose-operaties.

Voor het opstarten van de nieuwe proeftuin werkt de Universiteit Twente samen met de ondernemingen Holland Innovative Twente, DKMS en Panton. Daarnaast zullen de ziekenhuizen in de regio en academische medische centra worden betrokken, en staat de proeftuin open voor andere geïnteresseerde bedrijven. Vanuit het Operationeel Programma Oost-Nederland heeft de TechMed proeftuin een subsidie van 200.000 euro gekregen, uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?