Search
Close this search box.
Search

RAAK-nominatie voor project 3D-printen hulpmiddelen

Zes onderzoeken zijn onlangs genomineerd voor de RAAK-award, een prijs voor het beste praktijkgerichte onderzoek. In de medische sector was het ‘raak’ voor Zuyd Hogeschool dat een nominatie kreeg voor ‘Ergotherapie en DIY-technologie’ van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg. Concreet gaat het hier om zogeheten Do-It-Yourself-technologie, zoals 3D-printen, die ergotherapeuten kansen biedt om hulpmiddelen voor mensen op maat te maken.

Elk jaar reikt Regieorgaan SIA een prijs uit voor het beste praktijkgericht onderzoek: de RAAK-award. Ook dit jaar heeft de jury 6 projecten genomineerd voor de RAAK-award 2022. Het merendeel van de genomineerde projecten hebben te maken met duurzaamheid en milieu. In de zorgsector werd één project genomineerd: het project Ergotherapie en Do-IT-Yourself-technologie onder leiding van lector Ramon Daniels van Zuyd Hogeschool.

3D-printen in de zorg

Als we het hebben over 3D-printen in de zorgsector, dan denken we natuurlijk vooral aan de successen die de afgelopen jaren al geboekt zijn met (bot)protheses, al dan niet voor chirurgische ingrepen. Daarnaast wordt ook al veel onderzoek, en tests, uitgevoerd naar het toepassen van 3D-geprint weefsel, het zogenoemde 3D-bioprinten.

Maar er is dus nog een zorgsector waar 3D-printing een doorbraak beleeft: de ergotherapie. Het gaat dan met name over het ontwerpen en produceren van op maat gemaakte hulpmiddelen. Hulpmiddelen zijn essentieel voor mensen met beperkingen om mee te kunnen doen in de samenleving. Door individuele behoeften zijn helaas niet alle beschikbare hulpmiddelen geschikt voor iedereen. Ergotherapeuten zijn van oudsher expert in advisering en aanpassing van hulpmiddelen. Do-It-Yourself-technologie, zoals 3D-printen, biedt extra kansen om hulpmiddelen op maat te maken.

Praktische hulpmiddelen

Twee voorbeelden van praktische hulpmiddelen die uit dit project voortkwamen zijn een bekerhouder met een aangepast handvat voor een jongen, die problemen had om het oor van zijn drinkbeker vast te houden. Een ander voorbeeld vinden we bij Adelante dat te maken had met  een tienermeisje met een verminderde handfunctie en heel kleine handen, waardoor ze niet kon fietsen.  Voor haar werden met de 3D-printer speciale handvatten op maat voor het fietsstuur geprint. Het gemaakte 3D-prototype leverde wel nog vragen op over de veiligheid. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan voordat er een definitief eindproduct wordt gemaakt.

RAAK-publiek-project genomineerd.  

Onder leiding van Ramon Daniels, lector Ondersteunende Technologie in de Zorg aan Zuyd Hogeschool, is in dit RAAK-publiek-project al  2 jaar actieonderzoek uitgevoerd binnen verschillende zorgorganisaties. De input kwam van ergotherapeuten of andere revalidatie-professionals en hun cliënten. Maar ook van technici, 3D-print-experts, docenten, studenten en onderzoekers. Het resultaat van het project is een brede waaier aan producten en inzichten voor onderzoek, onderwijs en praktijk zoals een procesbeschrijving voor het 3D-printen van hulpmiddelen. Op de website Hulpmiddelentips.nl kunnen op de button  ‘Maak het zelf slimme 3D-ontwerpen worden gedeeld.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?