Radboudumc, bedrijven ontwikkelen gepersonaliseerde ziekenhuiskamer

4 juni 2018
Ziekenhuis-kamer
Digitalisering
Nieuws

Van personalised medicine naar personalised rooms: het Nijmeegse Radboudumc en vijf Gelderse mkb-bedrijven stoppen twee miljoen euro EFRO-subsidie van de provincie Gelderland in de ontwikkeling van ziekenhuiskamers die elke patiënt een optimale inrichting bieden voor het herstel. Leidend hierbij is het persoonlijke, dynamische profiel van de patiënt. Dat bepaalt het herstelprogramma R4Heal, waarin ook games, geuren, beelden en VR-onderdelen zijn opgenomen.

Chirurg Harry van Goor, initiatiefnemer van het project, stelt dat de omgeving als uitgangspunt wordt genomen om de gezondheid van een patiënt na een grote operatie te verbeteren. Geen pillen, maar videoprojecties, games en geuren die bijdragen aan het herstel. Van Goor: “De normale medische behandeling vindt natuurlijk gewoon plaats, maar we willen door een slimme inrichting van de ruimte, de eenpersoons ziekenhuiskamer, het herstel bevorderen.” Het project wordt uitgevoerd door het Radboudumc en de Gelderse mkb-bedrijven Relitech, Big4data, Yellow Riders, Centre4moods en Arbol Al. Samen investeren zij drie miljoen euro in de persoonlijke helende ziekenhuisomgeving. Daarmee komt het totaalbedrag op 5 miljoen euro. Het Radboudumc kreeg afgelopen april samen met de Radboud Universiteit ook al een EFRO-subsidie, voor een project dat sneller en makkelijker een beter beeld moet geven van de hersenen. In maart kreeg het umc samen met enkele bedrijven een Proeftuinsubsidie voor het ontwikkelen en testen van apparatuur in de MITeC Medical Innovation and Technology expert Center) operatiekamers van het ziekenhuis.

Interactief herstelbevorderend systeem

Onderdeel van het project is een slim, gepersonaliseerd en interactief herstelbevorderend systeem (IHS). Zestigplussers (vooral die leeftijdscategorie wordt in het ziekenhuis opgenomen) krijgen de mogelijkheid om via dat systeem hun eigen herstel te bevorderen, vertelt Van Goor: “Uit eerder onderzoek weten we dat vier zaken enorm belangrijk zijn voor dat herstel. Zorg ervoor dat de patiënt zo min mogelijk pijn heeft, goed slaapt, weinig stress ervaart en al snel weer gaat bewegen, desnoods in bed. Dat hebben we samengevat in Relief, Rest, Relax en Recover, kortweg R4. Het programma heet R4HEAL, wat je kunt lezen als Room for Heal.” Voorafgaand aan de opname wordt het profiel van de patiënt opgemaakt. Is hij (of zij) een ochtend- of avondmens, wat belangrijk is voor het bepalen van de nachtrust? Is hij snel gestrest, heeft hij een lage pijndrempel of juist niet? Op basis van dat profiel én een continue monitoring met sensoren van zijn toestand en reacties, ontstaat een gepersonaliseerd advies. Dat geeft vervolgens richting aan de instrumenten die worden ingezet, zoals health games en audiovisuals. Games kunnen afleiden van de pijn en de stress verminderen. Een bosrijke omgeving, waterval of paradijselijk zandstrand kunnen, afhankelijk van wat de patiënt op prijs stelt, op de wand worden geprojecteerd.

Voorspellen wat patiënt wil in ziekenhuiskamer

Belangrijk onderdeel van het IHS is het voorspellen van wat de patiënt graag wil op basis van algoritmen en kunstmatige intelligentie. Dit zelflerende analysesysteem maakt het volgens Van Goor mogelijk dat het persoonlijke advies aan betekenis blijft winnen en er ook in het algemeen extra kennis wordt opgedaan die ook voor toekomstige patiënten bruikbaar is. De EFRO-subsidie is bedoeld om de effectiviteit en werkzaamheid van het systeem te valideren, zodat ziekenhuizen op basis van bewezen effecten het systeem kunnen invoeren. Van Goor: “Het Radboudumc is niet alleen projectpartner om de diverse onderdelen van de helende ruimte in de eigen ziekenhuispraktijk te testen bij vrijwilligers, verpleegkundigen en artsen, maar wil bij bewezen effectiviteit ook in de geplande nieuwbouw met het concept aan de slag.” Meer weten over hoe videoprojecties, games en geuren bijdragen aan het herstel van de patiënt en hoe je overige zinvolle zorginnovaties implementeert? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.