Search
Close this search box.
Search

Radboudumc breidt beeldbeheer uit voor nucleaire geneeskunde

Het Radboudumc in Nijmegen heeft besloten om zijn oplossing voor nucleaire geneeskunde te vervangen door de op Oasis gebaseerde softwaresuite van Agfa HealthCare. De suite zal deel uitmaken van een geïntegreerde oplossing voor zowel radiologie als nucleaire geneeskunde, zodat beide specialismen gebruik kunnen maken van dezelfde workflow en tools.

Het ziekenhuis van Radboud universitair medisch centrum heeft 625 bedden, bijna 10,000 medewerkers en ongeveer 29,500 opnames per jaar. Een aantal jaren geleden heeft het medisch centrum zijn radiologieafdeling samengevoegd met de afdeling nucleaire geneeskunde. Deze gefuseerde afdeling heeft o.a. een brede expertise op het gebied van MRI en echografie, oncologische beeldvorming en oncologische naaldinterventies.

Het medisch centrum nam de beslissing om zijn bestaande systeem voor nucleaire geneeskunde van een derde leverancier te vervangen. Via een Europese aanbesteding selecteerde het de oplossing van Agfa HealthCare. Deze bleek het meest compleet te zijn en de beste Total Cost of Ownership (TCO) te bieden.

Voordelen van geïntegreerde zorg

De suite voor nucleaire geneeskunde van Agfa HealthCare brengt naar eigen zeggen de voordelen van geïntegreerde zorg naar de nucleaire geneeskunde. Dankzij de koppeling met de radiologie-oplossing zal het voor de artsen van beide disciplines mogelijk zijn om gebruik te maken van dezelfde workflow en dezelfde tools.

De suite bouwt voort op de bewezen technologie Agfa Healthcare en is ontworpen op maat van de specifieke behoeften van de afdeling nucleaire geneeskunde of moleculaire beeldvorming. Het pakket heeft Oasis als basis: een compleet werkstation voor nucleaire geneeskunde, waarmee de arts alle beelden kan bekijken en bewerken, en verslagen kan maken vanop een en hetzelfde werkstation.

De intuïtieve functionaliteiten zijn afgestemd op de werkwijze van de specialisten nucleaire geneeskunde, en maken het mogelijk om alle beelden voor een patiënt, van welke modaliteit ze ook afkomstig zijn, te tonen in één venster. Voor de meeste toepassingen is het mogelijk om beelden van verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken.

De oplossing voor nucleaire geneeskunde optimaliseert de efficiëntie en de klinische doorlooptijden, verkleint het risico dat beelden van twee verschillende patiënten verschijnen op één scherm, en verbetert de verslaglegging van nucleaire geneeskunde voor de andere specialismen die ermee samenwerken.

Beelden van verschillende specialismen, met een enkele viewer

Het medisch centrum gebruikt van Agfa HealthCare ook de XERO viewer. Deze viewer maakt alle beelden van alle specialismen overal toegankelijk, via één viewer of toestel. Klinische tools en meetinstrumenten voor diverse specialismen verdiepen het klinisch inzicht, terwijl uitgebreide zoek-, sorteer- en filtermogelijkheden de navigatie en het terugvinden van beelden vergemakkelijken, en de zichtbaarheid bevorderen. Tools om te chatten en visueel samen te werken zorgen voor een snelle en transparante communicatie tussen de verschillende zorgprofessionals, wat de productiviteit ten goede moet komen en de multidisciplinaire samenwerking ondersteunt.

Samen werken voor de patiënt

“We zijn uiterst trots dat onze oplossing voor nucleaire geneeskunde de Europese aanbesteding van Radboudumc gewonnen heeft. We beschouwen dit als een objectieve bevestiging van de onmiskenbare waarden van ons aanbod,” stelt Erik van Rijn, Business Manager Growth Initiatives, EMEA van Agfa HealthCare. “We kijken ernaar uit om onze samenwerking met deze toonaangevende instelling voor gezondheidszorg, research en onderwijs verder uit te bouwen.”

“Met de oplossing voor nucleaire geneeskunde van Agfa HealthCare zullen we de workflow van onze afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde verder kunnen stroomlijnen, met een hogere productiviteit en efficiëntie als resultaat,” zegt Marcel Janssen, arts nucleaire geneeskunde van Radboudumc. “Door de samenwerking over de grenzen van de afdelingen heen te optimaliseren en de veiligheid van de patiënt te verbeteren, zal de oplossing een belangrijke rol spelen bij het verwezenlijken van onze missie: ‘een betekenisvolle bijdrage leveren aan de gezondheidszorg, onder andere door persoonsgerichte zorg met een aantoonbaar onderscheidende kwaliteit’.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?