Search
Close this search box.
Search

Radboudumc gaat kankercellen via AI analyseren

Het Nijmeegse Radboudumc heeft een nieuwe methode in gebruik genomen waarmee een computer met behulp van AI weefsel tot op detailniveau kan fotograferen en analyseren. Op deze manier wordt het voor onderzoekers vele malen eenvoudiger om kankercellen te ontdekken. Voor de patiënt kan het een snellere en soms betere diagnose betekenen.

Het Nijmeegse Radboudumc heeft een nieuwe methode in gebruik waarmee een computer met behulp van AI weefsel tot op detailniveau kan fotograferen en analyseren. Op deze manier wordt het voor onderzoekers vele malen eenvoudiger om kankercellen te ontdekken. Voor de patiënt kan het een snellere en soms betere diagnose betekenen.

Via een robotarm worden glaasjes met weefsel tot op detailniveau gefotografeerd waarna duizenden foto’s worden samengevoegd tot één beeld die vervolgens door de patholoog wordt bekeken. Deze beelden kunnen overigens ook worden gedeeld met andere ziekenhuizen waardoor de noodzaak om weefsel op te halen bij andere ziekenhuizen verdwijnt.

In 2021 wordt in het Radboudumc de microscoop vervangen door computers en zijn pathologen al deels omgeschoold. Er is echter nog geen sprake van dat de computers het werk van de patholoog volledig zullen overnemen. Wel staat vast dat de rol van de patholoog gaat veranderen met de komst van nieuwe technologieën.  “We worden meer een makelaar van digitale informatie”, zegt patholoog Connie Hebeda van het Radboudumc tegen Omroep Gelderland.

Ook is de verwachting dat het zoeken naar foute cellen bij routinematige klussen door geavanceerde computers zullen worden gedaan. Met behulp van AI kan de computer zelf ook kankercellen leren herkennen. Over vijf jaar zullen computers mogelijk zelf al naar kankercellen kunnen zoeken, verwacht het Radboudumc.

Nieuwbouw voor innovatie, persoongerichte zorg

Het Radboudumc investeert fors in (technologische) innovatie. Vorige maand werd de kick-off gegeven voor de nieuwbouw van het UMC. Het is de bedoeling dat binnen drie jaar links van de huidige hoofdingang een nieuw gebouw verrijst dat een vertaling is van de langetermijnvisie op huisvesting van het Radboudumc. Het Radboudumc wil vooroplopen in de vorming van een innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg en daar moet ook de nieuwbouw onderdeel van uitmaken.

Het Radboudumc wil met de nieuwbouw het meest persoongerichte en innovatieve umc van Nederland worden De ruimtes zijn daarbij meer dan voorheen gericht op de gebruikers. Verder worden de allernieuwste technologische en logistieke toepassingen gebruikt om de zorg zowel voor de patiënt als voor de zorgverleners te ondersteunen.

In dit nieuwe gebouw komen poliklinieken, verpleegafdelingen en de hoofdingang.

Het Radboudumc gaat bijvoorbeeld vanaf 2020 als eerste ziekenhuis in de regio Oost-Nederland patiënten met de Unity MR-Linac bestralen, een combinatie van een bestralingstoestel en een diagnostische MR-scanner die zeer precieze beeldinformatie levert.

De aanschaf van de Unity MR-Linac biedt volgens het Radboudumc behalve verbeterde behandelmethodiek ook nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en toepassingsmogelijkheden. Zo kan het apparaat een rol spelen in het monitoren en voorspellen van de uitkomst van radiotherapie- en gecombineerde behandelingen (bijvoorbeeld met immunotherapie).

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?