Radboudumc ontvangt 150 miljoen euro voor modernisering, innovatie

26 oktober 2018
Nieuws

De Europese Investeringsbank en Radboudumc hebben een leningsovereenkomst van 150 miljoen euro getekend. De financiering is bedoeld voor het opnieuw configureren alsmede de modernisering van het universiteitsziekenhuis onder meer door de bouw van een nieuwe klinische faciliteit en de renovatie van bestaande faciliteiten. Ook vallen duurzaamheids-investeringen in e-health onder het project.

Het doel van het project is om het Radboudumc functioneler en efficiënter te maken, maar ook om verschillende diensten beter te integreren door de campus compacter en flexibeler te maken en bepaalde afdelingen verticaal en horizontaal beter bij elkaar te brengen. Het vervangen, uitbreiden en renoveren van de bestaande faciliteiten zal deze reorganisatie van campusactiviteiten mogelijk maken. De financiering zal verder de uitvoering van het investeringsprogramma van het Radboudumc tot 2023 mogelijk maken.

‘Leiderschap nodig’

“De Nederlandse zorgsector heeft een ingrijpende hervorming nodig om in te kunnen spelen op de snelle demografische, sociologische en technologische veranderingen in de samenleving. Daarbij is leiderschap nodig, meent het Academisch ziekenhuis. Het Radboudumc zegt hierin verantwoordelijkheid willen nemen, en is de EIB dankbaar voor de financiële steun aan de missie ‘to have a significant impact on healthcare’.” zegt Leon van Halder, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Het Radboudumc startte eind vorig jaar met het implementeren van een strategische innovatie-alliantie. Het doel is om, in samenwerking met verzekeraar CZ, technologische innovaties te ontwikkelen en deze innovaties sneller toegankelijk te maken voor de patiënt.

Innovatie: chatbots en AI

Destijds werden de eerste twee innovatieve projecten gelanceerd, namelijk de ontwikkeling van een e-healthprogramma met chatbots en artificial intelligence voor patiënten met hartfalen en de ontwikkeling van een gepersonaliseerde keuzehulp voor de oudere patiënt met kanker en een op de patiënt toegespitst advies voor de arts, om zo gezamenlijke besluitvorming te verbeteren.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!