Radboudumc ontvangt subsidie voor online mindfulness therapie

15 juli 2019
Handen-laptop-1
eHealth
Nieuws

Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens en hoogleraar medische psychologie Judith Prins hebben een KWF-subsidie ontvangen om online mindfulness therapie voor patiënten met kanker en psychische klachten te onderzoeken. Met dit project, uitgevoerd in samenwerking met Twente University, hopen de onderzoekers Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) op grotere schaal beschikbaar én bereikbaar te kunnen maken voor mensen met kanker.

Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) is één van de effectieve behandelingen voor angst- en somberheidsklachten bij kanker. In MBCT, een training van 8 groepssessies, staat het ontwikkelen van mindfulness centraal.

Ook nadelen aan online

Mindfulness is de vaardigheid om de aandacht te kunnen houden bij de ervaring van dit moment op een vriendelijke, niet-oordelende manier. Mindfulness kan deelnemers helpen om bewuster te kiezen hoe ze willen omgaan met niet-helpende gewoontes.

Mensen met kanker kunnen niet altijd aan MBCT in groepsvorm meedoen. Daarom is eerder onderzocht of MBCT ook individueel online aangeboden kan worden. Online MBCT bleek ook effectief, maar er kleven ook nadelen aan deze vorm van online MBCT. Patiënten stopten vaak eerder dan de bedoeling was, misten steun van medepatiënten en de directe interactie met hun behandelaar.

Twee nieuwe MBCT-varianten ontwikkelen

Met de bestaande online therapie als uitgangspunt willen de onderzoekers in dit nieuwe project samen met patiënten en patiëntenverenigingen twee nieuwe online MBCT-varianten ontwikkelen: De blended-MBCT, waarbij online- en groepsbijeenkomsten worden gecombineerd, met de voordelen van beide aanbiedingsvormen.

Daarnaast kunnen sommige patiënten misschien goed uit de voeten met dezelfde online MBCT-interventie zonder begeleiding, maar met steun van bijvoorbeeld reminders en een virtuele coach. Beide interventies zullen worden getoetst op effectiviteit ten opzichte van gebruikelijke zorg in een randomized controlled trial (RCT).