Search
Close this search box.
Search

Rapport: de status van m-health in 2030

Het Britse ORCHA richt zich op het evalueren en controleren van gezondheidspaps. Deze week publiceerde zij een rapport waarin voorspeld wordt wat de status van m-health (mobile health) in 2030 zal zijn. Tien jaar geleden dook de term m-health voor het eerst op. Inmiddels zijn 327.000 gezondheid-apps ontwikkeld en worden dagelijks zo'n 5 miljoen gezondheid-apps gedownload.

Volgens het rapport is met name het aanbod en gebruik van gezondheid-apps in de fitness branche enorm toegenomen. Ook ziet men een groei in de acceptatie van apps waarmee op afstand, via de smartphone of tablet, een huisarts geraadpleegd kan worden. Aan de andere kant concludeert ORCHA dat m-health nog niet algemeen aanvaard wordt door mensen die er mogelijk het meest van kunnen profiteren.

ORCHA sprak met diverse e-health en gezondheid experts, waaronder ook Niels Chavannes van NeLL en Martijn de Groot van REshape. Chavannes roept in het rapport overheden wereldwijd op nauwer en actiever samen te werken en best practicus te delen om zo samen e-health verder te brengen. Martijn de Groot bespreekt de mogelijkheden van de nieuwe MDR wetgeving die er mogelijk toe kan leiden dat minder producten het zorgsysteem zullen bereiken.

m-Health gemeengoed in 2030

Het rapport stelt dat gezondheid-apps in 2030 gemeengoed zullen zijn, naast traditionele ondersteunende diensten binnen de gezondheidszorg. Apps zullen over tien jaar tot een bewezen kostenverlaging binnen de zorg geleid hebben Ook zal hoogwaardige zorg beter toegankelijk worden via tele-geneeskunde. In 2030 zal het gebruik, en voorschrijven van m-health toepassingen op hetzelfde niveau staan als traditionele zorg en medicijnen, zo stelt ORCHA.

Het succes van m-health apps gaat afhangen van het gebruik en de acceptatie door patiënten. Niels Chavannes zegt daarover: Het probleem is dat er momenteel te veel apps zijn om uit te kiezen en veel apps worden niet doorontwikkeld om de interesse van de gebruiker vast te houden. In de toekomst zullen alleen apps ‘overleven’ die voldoen aan de echte behoefte van de consument. Apps zullen uniek moeten zijn, regelmatig geüpdatet moeten worden en een design hebben dat gebruikers overtuigd om ze te gaan, en blijven, gebruiken.” Niels noemt daarbij de app-ontwikkeling in de game-industrie als voorbeeld.

MDR wetgeving een zegen of vloek?

In mei 2020 wordt de nieuwe Europese wet op medische hulpmiddelen van kracht, de MDR (Medical Device Regulation). Daar moeten ontwikkelaars van gezondheid-apps vanaf dan aan voldoen om een CE-keurmerk te bemachtigen. Zonder dat keurmerk mag de app niet op de Europese markt gelanceerd worden.

Ook m-health toepassingen vallen onder deze nieuwe wetgeving. De wet beschouwt m-health als een klasse IIb medisch hulpmiddel waarvoor klinische evaluatie een vereiste is. “Dit kan ertoe leiden dat minder apps op de markt zullen komen. Met name start-ups zullen hier mee te maken krijgen”, zo stelt Martijn de Groot.

Om de kosten die gepaard gaan met een klinische evaluatie te kunnen dragen zullen meer investeerders, of overheidsfinanciering, nodig zijn. “Dat gezegd hebbende”, aldus de Groot, “de m-health toepassingen die wel aan de nieuwe wetgeving voldoen zullen mogelijk van hogere kwaliteit zijn.”

Acceptatie en opleiding

Het rapport benoemt ook het risico van artsen en zorgprofessionals die weerstand bieden tegen deze veranderingen in de gezondheidszorg. Naast het vergroten van de aandacht voor e- en m-health in de opleiding van nieuw zorgpersoneel zal ook de bijscholing van de bestaande generatie zorgprofessionals niet onderkend mogen worden. Aandacht voor e-health in de opleiding van medisch personeel is een thema dat al langer speelt.

De experts in het rapport geven ook hun menig over de rol van de overheden bij de groei van m-health in de komende tien jaar. Zo moeten er duidelijke richtlijnen en standaarden komen waar ontwikkelaars van m-health toepassingen zich aan moeten houden en ondersteuning uit kunnen putten. De overheid moet zorgveleners ondersteunen en helpen te navigeren door het ‘mijnenveld’ van verschillende m-health toepassingen, zo adviseert Heather Cook, Chief Innovation Officer van Brain in Hand.

Het hele rapport is hier te downloaden en lezen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Volg jij ons al?