Search
Close this search box.
Search

Regeneratieve geneeskunde geeft kalende mannen hoop

Een haargroeiapparaat dat slapende en luie stamcellen in de hoofdhuid prikkelt en het haar weer laat groeien. Het lijkt science fiction en voor veel kalende mannen een sprookje. Maar volgens het bedrijf Mane Biotech, gevestigd op de healthcampus Brightlands Maastricht, zijn de resultaten van hun onderzoek veelbelovend. Serious business dus!

Haaruitval is voor heel veel mannen tussen de 20 en 40 een vervelend probleem met grote mentale impact. Oplossingen als een haarstukje of haartransplantatie geven niet altijd het gewenste resultaat of zijn erg kostbaar. Dus hopen nog steeds heel wat kalende mannen op een slim haargroeimiddel. Mane Biotech lijkt dit nu, dankzij een techniek uit de regeneratieve geneeskunde, in huis te hebben. Het gaat hier niet om een lotion, shampoo, kuur of zalfje maar om een apparaatje dat stamcellen weer ‘aanzet’. Voor het stimuleren van de haargroei wordt een soort draadloos kussentje op de kalende plek gelegd. Met een batterij worden vervolgens contactpunten met luie of slapende stamcellen gestimuleerd.

App en AI

Met behulp van een app uitgerust met slimme software en AI, kan de klant zelf vaststellen of zijn haar na een aantal maanden daadwerkelijk dikker is geworden. Het haargroeiapparaat wordt vooralsnog alleen voor jonge mannen ontwikkeld, want bij vrouwen met haarverlies en oudere mannen werkt het nog niet. De gestimuleerde stamcellen van de kalende man worden weer actief en stimuleren vervolgens weer de haarwortels en de haargroei. Inmiddels is met goed gevolg een prototype in Duitsland getest, want de testpersoon had volgens Mane Biotech naar verloop van tijd weer aantoonbaar dikker haar. Het duurt naar schatting plusminus zes maanden voordat het optimale resultaat is bereikt.

Regeneratieve geneeskunde veelbelovend

Het bedrijf ontving eerder 1,7 miljoen van investeringfonds Brightlands Venture Partners en durfinvesteerders. De komende tijd zijn er nog vele miljoenen nodig om van het concept een marktsucces te maken. Een team van negen mensen werkt inmiddels volop aan een commerciële versie van dit bijzondere product op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Regeneratieve geneeskunde onderzoekt en gebruikt het ‘zelfherstellend’ vermogen van het lichaam voor nieuwe therapieën zoals deze haargroeitherapie. Regeneratie is een natuurlijk proces en gaat om het weer aangroeien, hernieuwen, en ontstaan van verloren gegane cellen, weefsels en lichaamsdelen.

No cure no pay

Maastricht is the place to be als het over deze technologie gaat, want naast enkele start ups op dit gebied zoals Mane Biotech, is er in de Maasstad óók een state of the art pilotfabriek (RegmMedXB) op het gebied van regeneratieve therapie bezighoudt. Regeneratieve geneeskunde wordt onder meer ingezet bij bot en kraakbeenaandoeningen, orgaanziekten en beenmerg- en bloedziekten.

En nu lijkt het dus mogelijkheden te bieden om de haargroei weer te stimuleren. Mane Biotech denkt dat het haargroeiapparaat eind 2023 kan worden gelanceerd. Het verdienmodel is om het haargroeiapparaat te verhuren op basis van no cure no pay. De cliënt kan zelf met de bijbehorende app met slimme software en AI regelmatig checken of er inderdaad haar is bijgegroeid.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?