Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Reinier de Graaf met Luscii in zee voor thuismonitoring COPD

Het Reinier de Graaf ziekenhuis (Delft) gaat het thuismonitoring-platform van Luscii inzetten bij een pilot voor COPD-patiënten. Het komende halfjaar wordt een proef gehouden met thuismetingen voor patiënten met de chronische longziekte. Doel is dat de betrokken zorgverleners op afstand medisch advies geven. Daarnaast hoeven COPD-patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Luscii is het nieuwe merk van e-health platform-aanbieder FocusCura, waar sinds vorig jaar de thuismonitoring toepassingen cVitals en cContact onder vallen. FocusCura heeft Luscii dit jaar verzelfstandigd. Naar eigen zeggen zou ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen al met een oplossing van Luscii werken. De afgelopen maanden werden er nog pilots en overeenkomsten aangekondigd met Isala (in samenwerking met Zilveren Kruis), het Jeroen Bosch Ziekenhuis (eveneens via Zilveren Kruis) en Treant Zorggroep.

“Wij willen met deze pilot de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt brengen”, licht projectleider René de Brouwer het project voor thuismonitoring toe. “Daarnaast zorgen we hiermee dat COPD-patiënten meer regie over hun eigen gezondheid krijgen.”

Sneller preventieve maatregelen

COPD is een ziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Hierdoor kunnen patiënten moeilijker ademen en hebben ze minder energie. Patiënten met COPD hebben vaak last van longaanvallen, waarbij ze last krijgen van benauwdheidsklachten, hoesten of slijmproductie. Daardoor moeten ze vaak in het ziekenhuis opgenomen worden. Door de thuismonitoring moet sneller duidelijk worden of er een longaanval op komst is en kunnen preventieve maatregelen genomen worden.

Aan de pilot doen bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis doen vooralsnog 25 COPD-patiënten mee, zo schrijft de instelling. De deelnemers krijgen een tablet waarmee ze via een app één keer per week een vragenlijst invullen over hun kwaliteit van leven. Ook meten ze het zuurstofgehalte van hun bloed door middel van een saturatiemeter die in verbinding staat met de tablet.

Een specialistisch longverpleegkundige bekijkt de uitkomsten in het ziekenhuis. Bij overschrijding van vooraf bepaalde drempelwaardes, neemt de verpleegkundige via beeldbellen contact op met de patiënt. Zo kan bijvoorbeeld de medicatie aangepast worden – in overleg met de behandelend specialist. Uiteindelijk moet bereikt worden dat de patiënt minder vaak voor controle of behandeling naar het ziekenhuis hoeft te kome, vaak een belastende reis voor COPD-patiënten.

Resultaten thuismonitoring

Tijdens en na de pilot vindt evaluatie plaats, waarbij de ervaringen van patiënten en zorgverleners centraal staan. Samen met Luscii vindt er ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar de resultaten van de monitoring op afstand. Als de pilot succesvol is, dan wil de afdeling Longziekten meer COPD-patiënten gaan monitoren op afstand.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen