Search
Close this search box.
Search

Restart hackathon dag 2: Ideation centraal

Ideation en inspiratie stonden centraal op de tweede dag van de vijfdaagse hackathon reSTART HEALTHcare. Hoe kom je van het probleem naar de oplossing? Zo’n 140 deelnemers uit allerlei segmenten in en rondom de zorg pakken tijdens de hackathon 21 uitdagingen op het gebied van zorg en gezondheid op. Einddoel is om tot (preventieve) en schaalbare oplossingen te komen op het gebied van gezondheid.

Waar donderdag de focus lag op probleemverkenning, ging het vrijdag de focus over Ideation als belangrijke tweede stap in het ontwerpproces. Tijdens de tweede dag van de online hackathon reSTART HEALTHcare werden de deelnemers bij het Ideation-proces geholpen door experts en coaches. Daarnaast waren er twee webinars rondom het thema.

Tijdens de openingsdag van de hackathon hebben de teams gewerkt om de problemen rondom zorgprocessen helder te formuleren en een duidelijke visie voor hun uitdaging te creëren. Het Ideation proces is de tweede stap van het totale ontwerpproces om tot de oplossingen te komen.

Ideation belangrijk element

Ideation is een belangrijk element van het ontwerptraject. Dit is het punt waar de energie vrij komt in het hacking-proces. Hier gaan de teams aan de slag aan concrete oplossingen voor de 21 uitdagingen. Het bleek een pittig proces met strakke deadlines te zijn, noodzakelijk tot schaalbare ideeën te komen. Hiermee moeten de teams helpen om de visie te realiseren van de hackathon-organisatoren: de transitie maken van zorg naar gezondheid in Nederland.

In deze fase hebben de teams de belemmeringen van het probleem waaraan ze werken bij hun uitdaging los moeten laten. Het loslaten van oude gedachtenpatronen is noodzakelijk voor het creatieve proces, meent Edwin Lieftink, strategisch doener en ontwerper van ontwerp- en adviesbureau Informaat. “Zonder het loslaatmoment zijn alle oplossingen echter voortzettingen van een oude problematiek. Hiervoor is een bepaalde mindset nodig.”

Benodigde mindset

Een mindset die dit mogelijk maakt, kent volgens de webinar van Lieftink vijf elementen:

• Geen idee is te gek.
• Hoe meer ideeën hoe beter.
• Focus op de ontwerpvraag.
• Bouw voort op bestaande ideeën.
• Werk visueel en verhalend.

Volgens William van der Moolen van Informaat, tijdens de hackthon coach van twee teams, vinden teams het lastig om deze mindset te realiseren. Dit komt omdat men vaak in het procesdenken vast zit. Die vaste manier van denken beperkt het de creativiteit om dingen nieuwe dingen te verzinnen.

“Door de teams continue te blijven uitdagen gaan ze breder doordenken. Vragen zoals ‘voor wie ben je probleem aan het oplossen’? Zo kom je uiteindelijk tot de kern. De teams worden hierbij getriggerd om out of the box te denken.”

De webinar Ideation door Edwin Lieftink van Informaat is hier terug te kijken.

De tweede webinar, van Rachelle van der Linden, gaf de teams inspiratie door hen zeven sleutels tot succes mee te geven.

Van donderdag 11 tot en met maandag 15 juni 2020 organiseren Deloitte, Nationale-Nederlanden, Ministerie van Volksgezondheid en Sport, Alles is Gezondheid, Agis Innovatiefonds en Dutch Hacking Health de online hackathon reSTART HEALTHcare. ICT&health ondersteunt het samenwerkingsverband als mediapartner en bericht over het verloop van de hackathon.

Meer gezondheid, veerkracht

De centrale vraag van de hackathon is: hoe kunnen wij de gezondheid en veerkracht van de burger, professional en patiënt vergroten? Onder die vraag hangen 21 ‘challenges’. Voorbeelden zijn: het (digitaal) bevorderen van leefstijl als startpunt voor een gezonder leven; vernieuwende thuishulp, een online portaal voor vitaal leven; hoe je (met technologie) het werken in de zorg – in een regio – aantrekkelijker kan maken.

Hier moeten preventieve en schaalbare oplossingen uit voort komen met als uitgangspunt de behoeften van mens en individu. De oplossingen moeten helpen met het bevorderen van een gezondere buurt, dorp, stad, regio of op landelijk niveau.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Met de ingebruikname van twee hypermoderne, hybride operatiekamers in het UMCG is een eerste stap gezet naar een nieuw Operatiecentrum in het UMCG.
Eerste fase Operatiecentrum UMCG is gereed
Volg jij ons al?