Search
Close this search box.
Search

Revalidatie Friesland behaalt VIPP module A2

Revalidatie Friesland heeft op 18 juli 2019 VIPP-module A2 behaald. Daarmee claimt Revalidatie Friesland de eerste instelling te zijn onder categorale instellingen (VIPP2-regeling) die deze module succesvol afrond. De A-modules betreffen overdracht van patiëntgegevens, de B-modules gaan over de digitale overdracht van medicatiegegevens. Een audit voor B2 staat dit najaar in de planning.

Met het behalen van de VIPP-doelstelling beschikt Revalidatie Friesland over een beveiligd patiëntenportaal waarin de patiënt zijn gegevens kan raadplegen volgens de specificaties van de Basisgegevensset Zorg (BGZ). Verder kan de patiënt deze gegevens in een gestructureerd formaat downloaden. Daarnaast voldoet de instelling aan de overige normen, waaronder minimaal 10 procent actieve gebruikers van MijnRevalidatieFriesland. Uit een verplichte onafhankelijke audit blijkt dat inmiddels ruim een kwart van de patiënten van Revalidatie Friesland het patiëntenportaal actief gebruikt.

Iedere zorginstelling die meedoet aan VIPP1 (ziekenhuizen) of VIPP2 moet in het kader van A2 uiterlijk op 31 december 2019 een beveiligd patiëntenportaal en/of een link naar een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) hebben waarin de zorginstelling gestandaardiseerd medische gegevens voor de patiënt kan uploaden.

Meer regie met patiëntportaal

Jildau Siderius, projectleider van het VIPP-programma bij Revalidatie Friesland, stelt over de resultaten van de audit: “Met het patiëntenportaal MijnRevalidatieFriesland zetten we een hele belangrijke stap richting de toekomst. Het portaal biedt de patiënt meer regie over zijn of haar zorgtraject en gezondheid. Patiënten weten het portaal inmiddels goed te vinden. Met name het zonder vertraging tonen van de behandelverslagen en het revalidatieplan maken dat de patiënten terugkeren naar het portaal.”

De audit voor VIPP-module B2 staat voor dit najaar gepland. Daarbij staat het digitaal versturen van medicatievoorschriften en het online inzichtelijk maken van het medicatiegebruik van de patiënt centraal. In de tussentijd wordt het patiëntenportaal verder uitgebouwd. Zo wil Revalidatie Friesland in de toekomst de patiënt nóg sterker betrekken bij zijn of haar zorgproces.

Over Revalidatie Friesland

Kinderen, jongeren en volwassenen die medisch specialistische revalidatie nodig hebben kunnen terecht bij Revalidatie Friesland. In samenwerking met zes ziekenhuizen in Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland biedt Revalidatie Friesland klinische en poliklinische revalidatie. Het revalidatiecentrum is gevestigd in Beetsterzwaag. De andere locaties bevinden zich in: Leeuwarden, Sneek, Heerenveen, Dokkum, Drachten, Harlingen, Emmeloord, Meppel en Steenwijk.

VIPP1 is bedoeld voor ziekenhuizen. VIPP2 werd in juni 2017 in het leven geroepen voor categorale instellingen (medisch specialistische zorg). VIPP2 kent 5 categorieën: klinische revalidatie-instellingen, dialysecentra, epilepsiecentra, radiotherapeutische centra en de categorie ‘overig’. In 2018 behaalden een aantal categorale instellingen module A1, in juli beet het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) in Leiden het spits af.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?