Rijndam revalidatie biedt patiënten meer regie met Mijn Rijndam

vr 3 mei 2019 - 10:19
Smartphone-gebruikster
Databeschikbaarheid
Nieuws

Rijndam Revalidatie biedt patiënten voortaan online toegang tot hun medisch dossier via een patiëntenportaal. Mijn Rijndam geeft patiënten onder meer de mogelijkheid om altijd en overal hun afspraken bekijken. Verder hebben ze inzage in hun medische gegevens. Rijndam gaat gebruik van het portaal promoten door mee te doen aan de DUPP-campagne van ziekenhuiskoepel NVZ.

Rijndam biedt revalidatiezorg aan kinderen en volwassenen op 18 locaties in Rotterdam, Gorinchem en Dordrecht. Patiëntportaal Mijn Rijndam is afgelopen donderdag officieel gelanceerd op locatie Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht. De komende maanden wordt het portaal op de 17 andere locaties binnen Rijndam geïmplementeerd, zodat eind 2019 alle patiënten gebruik kunnen maken van het portaal.

64% ziekenhuizen heeft patiëntportaal

Volgens de website hoeonlineisjouwziekenhuis bieden 49 van de 77 door Nictiz onderzochte ziekenhuizen (64%) inmiddels een patiënt(en)portaal. Dat is echter nog de meting van juli 2018. De definitie van een patiëntportaal is volgens het kennisinstituut: 'een website waar inzage van medische gegevens wordt gegeven aan de zorggebruiker, en waar mogelijk ook aanvullende faciliteiten aangeboden worden'. Bij instellingen voor langdurige zorg wordt meestal van cliëntportalen gesproken. Het is niet bekend hoeveel aanbieders van specialistische zorg (zoals revalidatie) een portaal hebben.

Rijndam stelt dat het portaal past in de visie om patiënten meer regie te geven in hun eigen revalidatietraject. Liesbeth van Alphen de Veer, projectleider van Mijn Rijndam, zegt hierover: “We verwachten, dat patiënten zich via online inzage meer betrokken voelen bij hun revalidatiebehandeling. Door mee te lezen in delen van het dossier krijgen patiënten meer inzicht in hun behandeltraject en hun persoonlijke revalidatiedoelen.”

Persoonlijke revalidatieomgeving

Yone van Beek, als patiënt bij Rijndam betrokken bij de lancering van het portaal, stelt dit te zien als haar persoonlijke digitale revalidatieomgeving. “Nu ik mijn medische gegevens, revalidatiedoelen en afspraken online kan bekijken, kan ik me goed voorbereiden op gesprekken met mijn arts of behandelaren.”

Rijndam wil patiënten ook stimuleren hun medische gegevens online te bekijken en doet daarom mee aan de landelijke DUPP-campagne van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Doorontwikkeling Mijn Rijndam

Het patiëntportaal wordt voorlopig volop doorontwikkeld, zo stelt projectleider Van Alphen de Veer. “Om onze service en toegankelijkheid te blijven verbeteren, willen we de komende jaren aan nieuwe functionaliteiten werken. Denk bijvoorbeeld aan online afspraken maken, zelf gegevens toevoegen en videoconsults met de artsen.”