Search
Close this search box.
Search

Rijnstate begint thuistoediening medicatie kankerpatiënt

Een mobiel medisch team van verpleegkundigen van het Oncologisch Centrum van Rijnstate gaat voortaan op pad voor thuistoediening van oncolytica (chemokuren en immunotherapie voor mensen met kanker). De beweging om zorg naar huis te verplaatsen past bij de strategie van Rijnstate, stelt Laura Kooij, manager Innovatie en Zorgtransformatie. Het Rijnstate@home-team wordt ondersteund vanuit het Virtueel Zorgcentrum van het Arnhemse ziekenhuis.

Samen met Eurocept Homecare heeft Rijnstate de afgelopen jaren ervaring opgedaan met thuistoediening voor patiënten met kanker. Rijnstate start met thuistoedieningen van twee middelen voor kankerpatiënten, die binnen een straal van 25 kilometer van het ziekenhuis wonen. Het gaat om pembrolizumab voor mensen met longkanker en blaaskanker, en zoledroninezuur om botproblemen bij kanker te voorkomen.

Meer mogelijkheden thuisbehandeling

Juist dit soort middelen lenen zich voor thuistoediening, aldus het ziekenhuis. Het aantal mensen groeit dat deze behandelingen nodig heeft. Ook komen steeds er meer mogelijkheden die thuisbehandeling mogelijk maken. Verder reizen deze patiënten nu geregeld naar het ziekenhuis voor de behandeling, wat vaak erg belastend is.

Verdere samenwerking Eurocept Homecare maakt meer thuisbehandelingen mogelijk voor steeds meer patiënten van Rijnstate. Rijnstate heeft als doel om deze zorg thuis steeds verder uit te breiden naar andere soorten geneesmiddelen, andere aandoeningen en specialistische zorg. “Voor onze patiënten zijn deze thuistoedieningen een uitkomst en een voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek”, aldus Marina van Gelder, manager Zorg Oncologie.

Eerste thuistoediening

Op 4 mei gaven verpleegkundigen uit het mobiel medisch team van ‘Rijnstate@home’ de eerste thuistoedieningen aan patiënten met kanker. De afgelopen maanden is dit traject zorgvuldig voorbereid door een team van oncologen, verpleegkundig specialisten, oncologie verpleegkundigen, afdelingshoofden en de poli-apotheker. De voorbereidingen voor andere soorten geneesmiddelen en zorg zijn in volle gang.

Thuis zorg ontvangen heeft meerdere voordelen voor patiënten en naasten, zoals het comfort van behandeling in de eigen leefomgeving en betere kwaliteit van zorg (zoals minder infecties en persoonlijk contact met zorgverlener). Verpleegkundigen zijn ook blij met de verplaatsing van zorg naar huis omdat het een mooie afwisseling is naast het werken binnen de muren van het ziekenhuis en er meer tijd is voor psychosociale ondersteuning.

Ondersteuning via Virtueel Zorgcentrum

De beweging om zorg naar huis te verplaatsen, past bij de strategie van Rijnstate, stelt Laura Kooij, manager Innovatie en Zorgtransformatie: “Met ‘Rijnstate@home’ richten wij ons op het verlenen van zorg, het toedienen van medicatie én het monitoren van patiënten in de thuissituatie. Om dit zo optimaal mogelijk te kunnen faciliteren is Rijnstate 1 april 2021 gestart met het Virtueel Zorgcentrum, een centrale plek van waaruit een team verpleegkundigen patiënten in de thuissituatie kan monitoren en ondersteunen.”

Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem heeft het Virtueel Zorgcentrum in juni 2020 geopend voor intern gebruik. Via een dashboard wordt continu de capaciteit van het ziekenhuis gemonitord. Indien nodig kan daar ook direct op gereageerd en gehandeld worden. De coronacrisis heeft de ontwikkeling versneld, waardoor het Virtueel Zorgcentrum eerder van start gegaan is dan oorspronkelijk gepland was.

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) maakte onlangs bekend dat het met thuiszorgorganisatie Allerzorg een pilot is begonnen om oncologische nazorg voor kankerpatiënten thuis te verlenen. Voor de patiënten betekent dit dat ze daarvoor minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te reizen. Voor het ziekenhuis moet het leiden tot een efficiëntere manier van werken. Verpleegkundig consulenten van het MCL leveren de nazorg.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?