Rijnstate neemt nieuwste CT-scanner Philips in gebruik

19 augustus 2019
IQon-ct-scanner
Technologie
Nieuws

Radiologen verwachten door de IQon Spectral CT sneller een definitieve diagnose te kunnen stellen. Daardoor hoeven patiënten minder vaak terug te komen voor vervolgonderzoek.

“Deze zogeheten ‘spectrale’ scanner kan meer nuttige informatie geven over het gescande lichaamsdeel. Dit geeft veel extra informatie en doordat er voor de radioloog veel meer informatie beschikbaar is, kunnen wij met meer zekerheid een diagnose stellen. Hier komt bij dat de patiënt ook minder vervolgonderzoek nodig heeft, omdat we veel meer kunnen zien tijdens de eerste scan. Dit scheelt de patiënt veel onzekerheid en bespaart op zorgkosten”, zegt Milan Pijl, radioloog bij Rijnstate.

Flink minder contrastvloeistof nodig

“Een ander voordeel is dat er aanzienlijk minder straling en minder contrastvloeistof nodig is om goede beelden te krijgen. Vooral mensen met kwetsbare nieren hebben baat bij gebruik van minder contrastvloeistof. Het is nog erg vroeg om over resultaten te spreken, maar in de afgelopen maand hebben we bij patiënten met longembolieën 40 procent afname van contrastmiddel gerealiseerd.”

Jaarlijks worden er in Nederland 1,16 miljoen CT-scans gemaakt. Philips ziet het als een uitdaging om de diagnostiek voor zowel de patiënt als de arts te verbeteren. UMC Utrecht was het eerste ziekenhuis in Nederland dat de IQon Spectrale CT in gebruik nam. Rijnstate is nu het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat kiest voor de spectrale scanner.

Elekta Unity MR-Linac

Onlangs maakte het Radboudumc bekend van 2020 als eerste ziekenhuis in de regio Oost Nederland patiënten met de Elekta Unity MR-Linac van Philips te gaan bestralen. Hiermee beschikt het Radboudumc naar eigen zeggen over de nieuwste bestralingsmethodiek in de regio.

De aanschaf van de Elekta Unity MR-Linac biedt volgens het Radboudumc behalve verbeterde behandelmethodiek ook nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en toepassingsmogelijkheden. Zo kan het apparaat een rol spelen in het monitoren en voorspellen van de uitkomst van radiotherapie- en gecombineerde behandelingen (bijvoorbeeld met immunotherapie).

Het UMC Utrecht introduceerde de Elekta Unity MR-Linac in augustus 2018.