Search
Close this search box.
Search

Rijnstate vernieuwt EPD ter voorbereiding op ‘digitale toekomst’

Het Rijnstate ziekenhuis vernieuwt zijn elektronische patiëntendossier (EPD) als onderdeel van zijn digitale strategie. Het Arnhemse ziekenhuis stelt als een van de eerste zorgaanbieders met een EPD van Chipsoft over te stappen op de nieuwste versie van HiX: 6.3. Vanwege de geplande grote update zal ook het patiëntportaal Mijn Rijnstate tijdelijk niet toegankelijk zijn.

In september 2019 heeft Rijnstate haar eerste digitale strategie gepubliceerd. Deze strategie gaf perspectief voor toekomstige zorg op lange(re) termijn (die in veel gevallen gebaseerd is op digitale ontwikkelingen). Invloeden zoals van de coronacrisis op het digitale landschap brachten het ziekenhuis ertoe een update te formuleren, met een focus op versnelling van noodzakelijke innovaties en het ‘vergroten van de executiekracht’.

Vernieuwd EPD onderdeel digitale strategie

De vernieuwing van het EPD valt binnen het eerste van drie sporen die de strategie hanteert: continuïteit en doorontwikkeling (de IT op orde en verbetering digitale vaardigheden). Spoor 2 (optimalisatie betreft het efficiënter maken van bestaande zorgprocessen en spoor 3 (transformatie) gaat over echte zorgvernieuwing om de zorg op langere termijn hanteerbaar en betaalbaar te houden.

Het afgelopen halfjaar is de upgrade van het EPD tot in detail voorbereid door de zorg- en digitale experts van Rijnstate in samenwerking met leverancier ChipSoft. Volgens Rijnstate is de vernieuwing van het EPD nodig om ‘optimaal voorbereid te zijn’ op de digitale toekomst. De overstap naar HiX 6.3 maakt het mogelijk om voorop te blijven lopen en zorg nog efficiënter in te richten. Dit betekent echter dat zorgverleners op 14 juli vanaf 17.00 uur tot en met 15 juli 9.00 uur niet in het EPD werken, maar tijdelijk met pen en papier.

Voor patiënten is behalve het gebruik van Mijn Rijnstate ook een digitaal consult met een behandelaar tijdelijk niet mogelijk. Zaterdag 16 juli is het portaal weer toegankelijk. Het vernieuwde patiëntportaal krijgt een iets andere look, maar werkt nog steeds op de vertrouwde manier.

Praktische stappen Rijnstate

In ICT&health 4 staat een interview met Pauline Busscher, anesthesioloog intensivist en CMIO van Rijnstate, en CIO Mark van der Velden. Beiden zijn medeauteurs van de eerste digitale strategie van Rijnstate en de update uit 2021. Zij vertellen onder meer over de noodzaak om digitalisering met een aparte strategie op de agenda te zetten en welke praktische stappen al gerealiseerd zijn.

“In de update van de digitale strategie is er niet echt sprake van een nieuwe manier van denken”, stelt Van der Velden in het interview. “Wel nieuw is het besef dat naarmate spoor 1 en 2 beter op de kaart komen te staan, verschuift de focus van de technologie op de veranderkundige component. Dat moet zowel in de strategie zelf terugkomen als in de manier waarop je dat organiseert, vorm geeft en verder gaat.”

Lees het hele interview in ICT&health 4, die op 26 augustus verschijnt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?