Rivierenland Tiel laat zien wat het op e-health-gebied doet

13 februari 2017
Nieuws

Rivierenland Tiel heeft de afgelopen week met een speciale presentatie aan medewerkers, patiënten en bezoekers laten zien wat er allemaal op het gebied van e-health gedaan wordt of nog gaat gebeuren in het ziekenhuis. Volgens communicatieadviseur Walter Post is het gezien het toenemende belang van ehealth noodzakelijk om duidelijk te laten zien wat er op het gebied van toepassen van digitale innovaties gebeurt, zo stelt hij in De Tielenaar.

Er wordt in het ziekenhuis al gebruik gemaakt van de oktober 2016 gelanceerde Beterdichtbij-app. De Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) heeft de gratis dienst BeterDichtbij en de bijbehorende app laten ontwikkelen. Het doel van de app is om mensen een veilige en laagdrempelige contactmogelijkheid te bieden met het ziekenhuis in hun regio. Het gaat veelal om kleine vragen die men anders niet zo eenvoudig aan de juist medisch specialist kan stellen.

Esther Roosdorp, projectleider ICT in het ziekenhuis, stelt dat de BeterDichtbij app op steeds meer afdelingen in het ziekenhuis gebruikt gaat worden.  "Nu is de app alleen in gebruik op de kinderafdeling en de afdeling gynaecologie, maar dit worden er meer. Voor patiënten is het erg fijn als ze via de app nog extra vragen kunnen stellen en deze ook rustig thuis kunnen nalezen." Roosdorp benadrukt dat de app veelvuldig getest is om er zeker van te zijn dat privacygevoelige informatie veilig uitgewisseld kan worden.

3D-camera en -beeld

Verder wordt er op korte termijn een 3D-camera en – beeldscherm aangeschaft om chirurgen te ondersteunen bij operaties. Post vertelt hierover in de publicatie in de Tielenaar: "Een aantal operaties wordt tegenwoordig gedaan via een klein sneetje en met behulp van een hele kleine camera die het lichaam in gaat. Deze camera is echter nu nog in 2D waardoor de chirurgen geen diepte kunnen zien, maar dit moeten inschatten op basis van hun ervaring en kennis. Met de 3D-camera en het 3D-beeldscherm kunnen de chirurgen veel zekerder werken. Dit systeem zal dan ook binnenkort door het ziekenhuis worden aangeschaft en gebruikt."

VR-toepassingen

 Walter Post vertelt dat het ziekenhuis nog nadenkt over het toepassingen van virtual reality (VR) technologie. Er is een groeiend aantal al dan niet nog in testfase verkerende VR-toepassingen op medisch en zorggebied. Voorbeelden zijn het gebruik van VR voor behandeling van PTSS-patienten, het trainen van mensen met een dwarslaesie en het voorbereiden van kinderen op hun behandeling, zoals al gebeurt in het Maxima Medisch Centrum.

Post spreekt in het artikel in De Tielenaar over het toepassen van VR-technologie om kinderen tijdens een behandeling af te leiden en daarmee stress te reduceren. Rivierenland Tiel heeft overigens nog geen concrete aankoopplannen op dit gebied. Wel stelt Post te hopen dat het ziekenhuis hier op termijn mee aan de slag gaat.