Search
Close this search box.
Search

Robot-arm van ‘nagellak’ Tijn met succes in gebruik genomen

Eind vorig jaar ontving het Princes Máxima Centrum van Stichting Semmy de robot-arm waarvan de aanschaf mogelijk gemaakt werd dankzij de wereldberoemde Serious Request actie van 'nagellak' Tijn, in december 2017. De robot-arm is in juni voor het eerst, en met succes, ingezet tijdens de eerste operaties bij kinderen met hersenstamkanker.

De robot-arm wordt gebruikt voor operaties bij kinderen die lijden aan DIPG, een zeldzame vorm van hersenstamkanker. Daarbij groeit diffuus in het hersenweefsel waardoor deze niet operatief verwijderd kan worden. Met de nieuwe robot-arm kunnen nauwkeurig biopten uit diep gelegen hersenrtumoren bij kinderen genomen worden.

Eind 2016 werd dankzij de nagellakactie van de toen zesjarige Tijn Kolsteren bijna 1,2 miljoen euro opgehaald voor Stichting Semmy met het doel kinderen met hersenstamkanker in de toekomst beter te kunnen behandelen. Met deze steun, en de 100.000 nagellakjes die vanaf 2017 verkocht zijn na de start van ‘Lak door Tijn’ met Wendy van Dijk en Youp van ’t Hek, kon het Prinses Máxima Centrum eind vorig jaar de robot-arm aanschaffen.

Robot-arm navigeert naar tumor

Voorafgaand aan de operatie bepaalt de neurochirurg de route die de naald door de hersenen moet afleggen om de tumor te kunnen bereiken. Het verwijderen van het stukje tumor dat nodig is voor onderzoek en diagnose wordt nog steeds door de neurochirurg zelf gedaan.

“De robot-arm heeft veel ‘gewrichten’ om zo precies mogelijk te sturen, waardoor hij als een derde arm aanvoelt in de operatiekamer. Het is echt een geweldig apparaat om mee te werken”, aldus kinderneurochirurg Kirsten van Baarsen. Zij voerde de eerste operaties met de robot-arm uit.

Medicatie toedienen en andere operaties

Op termijn wordt het ook mogelijk om via deze robot medicatie toe te dienen, direct in die diep gelegen tumoren. Hopelijk kan zo een effectievere behandeling met minder bijwerkingen ontwikkeld worden. Daarvoor worden de komende tijd diverse klinische studies met experimentele medicijnen, die tumorcellen met de robot-arm beter kunnen bereiken en vervolgens gericht kunnen bestrijden, uitgevoerd.

“We zijn nu begonnen met robot-gestuurde operaties bij hersenstamkanker. We willen ook graag onderzoeken of dit kan helpen met het rechtstreeks toedienen van medicijnen bij deze tumor. En waarschijnlijk kunnen we deze robot-arm in de toekomst ook voor andere hersenoperaties inzetten”, vertelt prof. dr. Eelco Hoving, neurochirurg en Clinical Director neuro-oncologie.

Tijdens een feestelijke presentatie van de robot-arm kwamen alle betrokkenen samen, waaronder neurochirurgen en oncologen van het Máxima.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?