Search
Close this search box.
Search

Robotica in beeld bij het Robotics Centre

In het in januari officieel geopende Robotics Centre wil de Universiteit Twente (UT) tonen hoe onze robot-toekomst er nou eigenlijk uitziet. Oftewel, wat mogen we verwachten en wat blijft science fiction? Robotica is al jaren een snelgroeiende sector en de laatste tijd gaan de ontwikkelingen razendsnel. Te zien is onder meer hoe er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld (operatie)robots voor de medische zorg.

Met de totstandkoming van het Robotics Centre is er nu dé plek waar studenten worden opgeleid en partners als (semi-)overheden, bedrijven, NGO’s en kennisinstellingen samenwerken aan robotica-oplossingen die ons dagelijks leven verbeteren. Robotica is al jaren een snelgroeiende sector en de laatste tijd gaan de ontwikkelingen razendsnel. De vraag vanuit de overheid en bedrijfsleven naar experts die robotinnovaties ontwikkelen is groot. Daar wordt aan de UT dan ook hard aan gewerkt.

“Daarom bundelen we onze expertise op dit vlak en brengen onderwijs, onderzoek en innovatie samen. Zo ontstaat een uniek multidisciplinair centrum, waarin we werken aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld (operatie)robots voor de medische zorg, robots voor industriële toepassingen en robots die we direct verwelkomen in ons dagelijks leven”, vertelt Steven van Roon, manager business & operations van het Robotics Centre van de UT.

Deze universiteit heeft alles in huis om studenten en de maatschappij voor te bereiden op een toekomst in dit vakgebied en dé oplossingen te ontwikkelen die hard nodig zijn. Dat operatierobots in ieder geval geen science fuction zijn, moge blijken uit het feit dat vorige week bij het Bravis Ziekenhuis, op de locatie Bergen op Zoom, de vervanger van de eerste Da Vinci operatierobot gearriveerd is.

Robotica

Het centrum is volgens Van Roon dé plek waar de toekomst van robotica vormgegeven wordt en waar tegelijkertijd mensen centraal staan. Daarbij is er vooral oog voor de combinatie tussen techniek, mens en maatschappij en zijn er nieuwe innovaties en oplossingen in ontwikkeling binnen de thema’s gezondheidszorg, industrie en samenleving en is er daarnaast plek voor inspiratie, discussie en dialoog.

“Daarmee is het geen gesloten bolwerk, maar een plek waar iedereen terechtkan, ook niet-academici. We willen laten zien hoe onze robot-toekomst er nou eigenlijk uitziet. Wat mogen we verwachten en wat blijft science fiction? Daarbij kun je denken aan sociale en ethische vraagstukken, maar ook aan een organisatiekundig vraagstuk als ‘wat als mijn personeel niet met nieuwe robotica wil werken, heeft mijn investering dan zin?”

De Universiteit Twente is volgens Van Roon bij uitstek geschikt om dat soort vragen centraal te stellen. “Juist omdat we de link leggen tussen de harde techniek en bedrijfskundige, psychologische, filosofische en ethische vraagstukken. De start van de nieuwe masteropleiding Robotics is daarin ook essentieel.”

Over grenzen van vakgebieden

Het Robotics Centre van de UT is een gezamenlijk initiatief van de faculteiten Engineering Technology (ET) en Electrical Engineering, Mathematics en Computer Science (EEMCS). “‘Het Robotics Centre staat voor gelijkwaardige samenwerking en is de belichaming van high tech en human touch”, zegt Joost Kok, decaan van EEMCS. “In alles is het Robotics Centre een uniek kenniscentrum waarin wordt gewerkt aan robottechnologie om jouw en mijn leven te verbeteren. We kijken er naar uit om aan de slag te gaan.”

Ook Bart Koopman, decaan van ET ligt zijn enthousiasme toe: “Met het centrum willen we onze stakeholders in staat stellen zich met elkaar te verbinden. Het is een plek waar verschillende initiatieven van de Universiteit Twente samenkomen. Met het Robotics Centre kijken we over de
grenzen van onze eigen vakgebieden heen.”

Over het Robotics Centre

Het Robotics Centre van de UT is een initiatief dat wordt getrokken door de faculteiten EEMCS en ET en werkt actief samen met de overige faculteiten en UT-onderzoeksinstituten. De hoogleraren Stefano Stramigioli, Herman van der Kooij, Dirk Heylen en Dannis Brouwer vormen samen het managementteam, met Jan Broenink als opleidingsdirecteur van de master Robotics.

Qua infrastructuur wordt er gebruikgemaakt van de verschillende roboticalabs op de campus. Plannen voor een eigen plek voor het centrum in de gebouwen ‘De Westhorst’ en ‘Carré’ zijn in ontwikkeling. Op 28 maart , tijdens de jaarlijkse UT Robotics Day, wordt het Robotics Centre officieel gelanceerd. Meer informatie is te vinden op de website van het Robotics Centre.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?