Rol IoT in gezondheidszorg blijft nog beperkt

do 18 mei 2017 - 16:08
Nieuws

Het gebruik van IoT-toepassingen in de gezondheidszorg blijft ook de komende jaren nog vooral een kwestie van pilots en proeven. Dat verwacht marktonderzoeksbureau Strategy Analytics. De rol van IoT in de sectoren zorg en welzijn blijft nog beperkt in de periode 2017-2020.

IoT heeft de potentie om de zorg –medische wetenschap, zorgprofessionals en patiënten – grote verbetermogelijkheden te bieden. Er is echter veel technologieconcurrentie en instellingen kunnen hun budgetten slechts eenmaal besteden. IoT zal in omzet (hardware, software, diensten) met 18 procent gemiddeld per jaar groeien tussen 2016 en 2025. De omzet van IoT in gezondheidstoepassingenkomt op jaarbasis uit op 27 miljard dollar aan het einde van de onderzoeksperiode, een relatief klein bedrag in vergelijking met segmenten zoals industrie, beveiliging en automotive.

Vooral patienten profiteren

Strategy Analytics verwacht dat vooral patienten profiteren van IoT-toepassingen, die minder invasief zullen zijn en voor minder stress zullen zorgen. Ook de zorgprofessional heeft echter profijt. IoT geeft, bijvoorbeeld door monitoring op afstand, de mogelijkheid om sneller en meer inzichten te verwerven in de gezondheidstoestand van patiënten.

Volgens Chris Ambrosio van SA onderzoeken gezondheidsinstellingen en zorgaanbieders proactief hoe IoT hen kan helpen in het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patienten, minder heropnames en kortere opnametijden. Via IoT-toepassingen is het mogelijk om analytics in te zetten voor het in kaart brengen van volskgezondheidstrends, waarmee eerder risicogroepen en en specifieke risicopatienten gevonden worden.