Search
Close this search box.
Search

Ron Roozendaal co-voorzitter Europese eHealth Netwerk

Directeur Informatiebeleid en CIO van het ministerie van VWS, Ron Roozendaal, is gekozen tot co-voorzitter van het eHealth Netwerk. De stemming was afgelopen donderdag. Tijdens een vergadering van het eHealth Netwerk konden de 22 aanwezige lidstaten van de Europese Unie hun stem uitbrengen. Zij kozen unaniem voor Roozendaal die de rol van co-voorzitter voor twee jaar, tot november 2022, zal bekleden.

Ron Roozendaal zal zich samen met de Europese Commissie gaan inzetten om de impact van het eHealth Netwerk binnen de EU lidstaten te vergroten. Dit netwerk is het platform waar de lidstaten van de EU samenwerken aan grensoverschrijdende digitale uitwisseling van zorginformatie.

Samenwerking via eHealth Netwerk

Zo werd de afgelopen maanden het project ‘European Federated Gateway Service’ opgeleverd. Via die service kunnen de zogenoemde corona-apps van de verschillende lidstaten met elkaar communiceren. Deze snelle Europese samenwerking zorgt voor een verlaging van het besmettingsrisico. De Gateway Service maakt het namelijk mogelijk om meldingen in CoronaMelder te ontvangen wanneer je te lang in de buurt van een besmette persoon uit een ander land bent geweest.

Het implementeren van Europese zorgdiensten met behulp van een Nationaal Contact Punt voor e-health. is een ander lopend project. Met dit initiatief kunnen zorgprofessionals, met toestemming van de patiënt, patiëntsamenvattingen digitaal ophalen van patiënten uit EU-lidstaten die in Nederland ongepland zorg nodig hebben.

In zijn rol als co-voorzitter van het Europese eHealth Netwerk gaat Ron Roozendaal ervoor zorgen dat projecten als deze succesvol verlopen. Daarom zal hij onder andere erop toezien dat duidelijke afspraken gemaakt worden over Europese eenheid van taal en techniek.

Ron Roozendaal studeerde Bestuurlijke Informatica aan de Universiteit van Twente, gevolgd door een studie Psychologie aan de Universiteit van Utrecht. In 2010 trad hij als CIO in dienst bij het Ministerie van VWS. Op dit moment bekleed hij binnen VWS de functie van Directeur Informatiebeleid en CIO.

Eerder dit jaar was hij als opdrachtgever betrokken bij de ontwikkeling van CoronaMelder en verdere digitale ondersteuning bestrijding Covid-19 en opdrachtgever Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?