Röpcke-Zweers: baat bij grensoverschrijdende digitale samenwerking

vr 28 september 2018 - 10:22
Nieuws

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, onderdeel van de PIEZO-samenwerking voor grensoverschrijdende gegevensuitwisseling, heeft naar eigen zeggen goede redenen om mee te werken aan het initiatief. De locatie dicht bij de Duitse grens betekent dat er met grote regelmaat grensoverschrijdend medisch verkeer is, bijvoorbeeld door een ongeval van een Duitse burger in Nederland.

Digitale samenwerking bij uitwisselen van medische informatie over landsgrenzen heen, is de doelstelling van vijf Nederlandse ziekenhuizen die hiertoe samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op 11 september 2018 een Intentie tot Samenwerking hebben ondertekend. Uiteindelijk moet de samenwerking ertoe leiden dat het uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgprofessionals over de grens mogelijk te maken, zo stelt e-health kennisinstituut Nictiz.

Digitale samenwerking begint met ongeplande zorg

De samenwerking onder de noemer PIEZO (Programma Implementatie Europese Zorgdiensten) moet er in eerste instantie voor zorgen dat Nederlandse zorgprofessionals patiëntsamenvattingen kunnen ophalen over Europeanen die in Nederland ongeplande zorg nodig hebben. Dit moet bijdragen aan een betere communicatie tussen patiënt en zorgprofessional, een hogere kwaliteit van zorg en een snellere en efficiëntere dienstverlening. Om uitwisseling van patiëntgegevens tussen landen digitaal en eenvoudig te maken, werkt de Europese Unie met de lidstaten aan een internationale infrastructuur, de zogenaamde eHealth Digital Services & Infrastructure (eHDSI). Nederland sluit aan op dit stelsel van nationale contactpunten met een eigen landelijk contactpunt genaamd Nationaal Contact Punt voor eHealth (NCPeH). Via het NCPeH kunnen zorgprofessionals patiëntsamenvattingen digitaal gaan ophalen van patiënten uit EU-landen die in Nederland ongeplande zorg nodig hebben.

Ongeluk in klein hoekje

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, onderdeel van de Saxenburgh Groep, staat in een toeristisch aantrekkelijke regio, dichtbij de grens met Duitsland. Er komen met name veel toeristen uit Duitsland genieten van het prachtige Vechtdal. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kan noodzakelijk zijn. Nu is de benodigde uitwisseling van medische gegevens vaak nog moeizaam. Als de Saxenburgh Groep straks is aangesloten bij het NCPeH in Nederland, dan kan de SEH-arts van het Hardenbergse ziekenhuis binnen enkele minuten beschikken over een patiëntsamenvatting van de ongelukkige buitenlandse toerist. Zo kan de arts de achtergrond en status van de toerist beter begrijpen en de behandeling beter bepalen.

Over één jaar aansluiten op NCPeH

Kinderarts Karin Zwager is als coördinator medische innovaties nauw betrokken bij het project. "De Saxenburgh Groep springt graag in op innovaties die ten goede komen aan de mensen in onze regio. Wij willen graag vooraan mee in deze Europese ontwikkelingen. Het is van belang voor goede zorg voor patiënten uit Europa. Het komende jaar gaan wij werken aan de aansluiting op het NCPeH. Het doel is om hier over één jaar mee te kunnen werken." De vijf ziekenhuizen binnen de digitale samenwerking zijn behalve de Saxenburgh Groep: Erasmus MC, Maastricht UMC+, ZorgSaam en Spaarne Gasthuis). Na een succesvolle implementatie kunnen overige ziekenhuizen en zorgorganisaties aansluiten. Het Ministerie van VWS heeft ICTU en Nictiz de opdracht gegevens om het programmabureau PIEZO in te richten. Het programmabureau verzorgt het opzetten van een NPCeH en begeleidt de ziekenhuizen met aansluiting daarop. Dit programma loopt tot september 2021.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!