Search
Close this search box.
Search

Rotterdamse Comfortwoning laat bezoeker kennismaken met e-health

In Rotterdam hebben wmo radar, woningcorporatie Woonstad en de gemeente de Comfortwoning geopend. Het doel is om in deze voorbeeldwoning te laten zien wat er allemaal al mogelijk is voor senioren om een thuisomgeving met de juiste ondersteuning en tools in te richten. Daarmee wordt langer zelfstandig thuis wonen mogelijk. Wmo radar kreeg vorig jaar een subsidie toegekend van de gemeente Rotterdam om de modelwoning in te richten.

Onder de naam ‘De Comfortwoning’ heeft deze woning afgelopen vrijdag haar deuren geopend. De Comfortwoning toont volgens de initiatiefnemers alle mogelijke opties die een huiselijke omgeving met e-health en digitale toepassingen kunnen aanpassen om thuis mogelijk gemakkelijker én veiliger te maken.

De Comfortwoning is te vergelijken met het al enkele jaren lopen iZi Gezond Lang Thuis-project in Den Haag. Ook hier wordt getoond hoe digitale technologie kan helpen om ouderen langer thuis te laten wonen. Projectleider Joke van Kervel van wmo radar hoopt het komende jaar veel bezoekers kennis te laten maken met alle handige producten voor in huis, “zodat veel mensen op een veilige manier langer in hun eigen woning kunnen blijven.”

E-health opties

De Comfortwoning is voorzien van zo veel mogelijk e-health-opties die het thuis blijven wonen met voldoende kwaliteit van leven ondersteunen. Voorbeelden zijn een digitale klok die helpt iets vergeetachtige mensen er aan te herinneren dat het tijd is om medicijnen in te nemen, of een digitale deurspion, die het makkelijk maakt om ongewenste gasten buiten te houden.

De Comfortwoning is het komende jaar geopend voor bezichtigingen van geïnteresseerden. bezoekers worden door vrijwillige ambassadeurs tijdens de inloopmomenten rondgeleid en krijgen informatie over de diverse toepassingen. Ook kan er een aparte afspraak gemaakt worden voor een bezichtiging van de woning. Het is na de rondleiding mogelijk om verschillende producten (thuis) uit te testen of meteen te bestellen, aldus een nieuwsbericht.

Comfortwoning

De Comfortwoning is een gezamenlijk project van Gemeente Rotterdam, wmo radar en woningcorporatie Woonstad. Gemeente Rotterdam bedeelde in december 2018 een deel van de subsidie van ‘Doorbraak eHealth’ toe aan wmo radar voor de ontwikkeling van een technologische modelwoning.

Behalve de gemeentelijke subsidie investeert wmo radar 68.000 euro in de nieuwe voorziening in Overschie. Ook woningcorporatie Woonstad heeft een aandeel in het project door de woningruimte aan het Mookhoekplein een jaar beschikbaar te stellen. Daarnaast neemt deze partij de verbouwing van de woning voor hun rekening.

In voetsporen Den Haag

Rotterdam maakte de tijdelijke subsidieregeling van 100.000 euro voor het stimuleren van het gebruik van bestaande e-health toepassingen halverwege 2018 bekend. De gemeente volgde daarmee in de voetsporen van Den Haag, dat al langer bezig is met het stimuleren van e-health toepassingen voor oudere inwoners.

De gemeente benadrukte destijds dat het niet om het ontwikkelen van e-health ging, maar om het gebruik van bestaande e-health-diensten te stimuleren onder oudere Rotterdammers (55+), hun mantelzorgers en zorgaanbieders. Twee zorgaanbieders kregen subsidie. Wmo radar kreeg 67.290 euro. Zorginstelling Aafje kreeg 26.500 euro om het gebruik van minirobot Tessa op grotere schaal te testen onder hun oudere cliënten.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?