Rotterdamse geboortezorg zet ZwApp+ in als informatietool

24 februari 2021
Zwanger-ouders
Samenwerking
Nieuws

Het Maasstad Ziekenhuis en verloskundigen en gynaecologen in Rotterdam-Zuid en omgeving gebruiken sinds kort ZwApp+ om zwangeren en partners te informeren. In de gratis app staat allerlei informatie, die is samengesteld en gecontroleerd door deskundigen van het Maasstad Ziekenhuis, het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis en meer dan 20 verloskundige praktijken en kraamzorgorganisaties, die samenwerken binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Rotterdam-Zuid. ZwAPP+ is de opvolger van de ZwApp.

Via ZwApp+ ontvangen de aanstaande ouders dagelijks berichten met belangrijke informatie op het juiste moment van hun zwangerschap. Hierdoor worden de aanstaande ouders goed geïnformeerd over en voorbereid op de zwangerschap en de bevalling, aldus het Maasstad Ziekenhuis. Daarnaast kunnen de zwangere vrouwen in de app zelf in een digitaal dagboek bijhouden wat hun bloeddruk en gewicht is, hoe ze zich voelen en ze kunnen notities en foto’s maken. Leuk voor henzelf, maar ook handig in de gesprekken met de verloskundige of gynaecoloog. In de app kunnen ze tevens een geboorteplan vastleggen, waarin ze aangeven hoe ze graag willen bevallen.

Brede inzet informatie-app

Verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, het psychosociaal team, fysiotherapeuten, kraamverzorgenden en lactatiekundigen binnen de betrokken ziekenhuizen en het VSV Rotterdam Zuid hebben de medische informatie in de app samengesteld. Alle zorgverleners die samenwerken binnen VSV Rotterdam-Zuid gaan ZwApp+ gebruiken.

Een voorbeeld van de ZwApp(+)-app voor aanstaande ouders.

Irene van der Avoort, voorzitter van het VSV Rotterdam-Zuid, stelt dat zorgverleners de aanstaande ouders aanraden om de app te downloaden via Google Play Store of de Apple Store. Zij verwijzen regelmatig naar ZwApp+ om informatie op te zoeken en nog eens door te lezen. De app is niet bedoeld om de zorgprofessionals te vervangen: “Bij twijfel moeten de ouders natuurlijk altijd contact opnemen met hun directe zorgverleners.”

ZwAPP+ onderdeel PATH

ZwApp+ is onderdeel van het internationale project PerinAtal menTal Health (PATH). PATH is bedoeld om aanstaande en kersverse ouders te helpen zich voor te bereiden op het krijgen van een kind en op de opvoeding van het kind vanaf de geboorte. Binnen PATH werkt het Maasstad Ziekenhuis als Nederlandse partner samen met partners in Engeland, Frankrijk en België. “Een gezonde zwangerschap geeft gezinnen een goede start. Het is mooi om hier binnen PATH met elkaar een bijdrage aan te kunnen leveren,” aldus Wietske Vrijland, lid raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis.

ZwApp+ is ontwikkeld door Synappz Digital Healthcare, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van medische platformen. Alle activiteiten binnen PATH worden Europees gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma.

Inzet ZwApp

De voorloper van ZwApp+, de ZwApp-app, wordt al enkele jaren ingezet bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het CWZ en het Westfriesgasthuis (tegenwoordig Dijklander). Verder ontwikkelde het bedrijf de Ikherstel-app, een e-health interventie die gepersonaliseerde begeleiding biedt na een operatie, en apps voor mensen met allergie en met plasproblemen.

Synapzz was ook betrokken bij een app voor ouders van te vroeg geboren kinderen op de afdeling Neonatologie van het Deventer Ziekenhuis. Zij kunnen met behulp van de app 24 uur per dag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van hun kind. De basis voor de app werd gelegd door het Vumc, AMC en de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. De variant van het Deventer Ziekenhuis, ZorgPunt Neonatologie, is op maat gemaakt voor vroeggeborenen op de afdeling Neonatologie.