Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Routekaart ondersteunt zorg bij veilige toepassing medische technologie

Aanpassingen van bestaande technologieën en het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden in de gezondheidszorg gaan snel. Kennisinstituut Nivel heeft daarom samen met betrokkenen een routekaart ontwikkeld die stapsgewijs beschrijft hoe ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen de bekwaamheid van zorgprofessionals kunnen blijven borgen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie
In ziekenhuizen wordt steeds vaker medische technologie toegepast, zoals robotchirurgie, MRI-scanners en infuuspompen. Met behulp van de routekaart van Nivel moeten zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen en chirurgen, in staat zijn op een deskundige manier met nieuwe technologie om kunnen blijven gaan, aldus het Nivel. Het uiteindelijke doel hiervan is om de patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen te verbeteren.

Veilige toepassing van medische technologie betekent volgens de routekaart ‘een veilig product in handen van een getrainde gebruiker in een omgeving die veilig gebruik kan garanderen’. Aan de hand van deze definitie zijn twee routes ontworpen: één ter ondersteuning van ziekenhuizen en één ter ondersteuning van wetenschappelijke verenigingen.

Eigen route kiezen

De routekaart is een interactief pdf-bestand met een plan van aanpak en praktische tips aan de hand van voorbeelden en illustraties uit de praktijk. Er komt onder andere aan bod hoe ziekenhuizen kunnen onderzoeken waar risico’s liggen, waar iemand aan moet voldoen om bekwaam te zijn en wat gebruikers kunnen doen om bekwaam te blijven.

Ziekenhuizen kunnen kiezen om de routekaart in zijn geheel of in delen te gebruiken, afhankelijk van de situatie in het ziekenhuis. Op deze manier is de routekaart te gebruiken door ieder ziekenhuis wat gebruik maakt van medische technologie.

Wetenschappelijke verenigingen kunnen met behulp van de routekaart een overzicht maken van risicovolle medische technologieën waarvoor zij bekwaamheidseisen willen ontwikkelen. Zo kunnen zij de bekwaamheid van professionals expliciet te borgen.

Stappen nemen

Er bestaan veel goede stappen om bekwaamheid rondom medische technologie te vergroten en verzekeren, benadrukt het Nivel. Ziekenhuizen beginnen bijvoorbeeld met bepalen welke technologieën grotere risico’s met zich mee kunnen brengen. Vervolgens worden zorgprofessionals in de toepassing ervan geschoold, en wordt periodiek nagegaan of bijscholing nodig is. Zo blijft de bekwaamheid van medewerkers verzekerd.

Voor de ontwikkeling heeft het Nivel een subsidie gekregen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Verder hebben FMS, NFU, NVZ, V&VN en samenwerkende veldpartijen de ontwikkeling van de kaart mede mogelijk gemaakt. De bekwaamheid van zorgprofessionals wordt apart geregistreerd als onderdeel van het convenant ‘Veilige toepassing van medische technologie’ van NFU, NVZ en RN.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen